Kotvičník

Semínka kotvičníku máme v prodeji celoročně. 
Rostliny kotvičníku prodáváme od konce dubna do července.
Kotvičníková nať ze sklizně srpen 2023 je už v prodeji.

Levandule lékařská

Levandule lékařská

30 Kč

Lavandula angustifolia.
Levandulová silice je po chemické stránce velmi složitá – skládá se z více než 150 látek. Při vtírání do pokožky se velmi rychle vstřebává a v krvi ji lze zjistit již za 5 minut!
Již od dávných dob byla levandule užívána na podporu trávení, spaní, k uklidnění při úzkoztech a depresích. Pro svou schopnost zlepšit náladu byla levanule považována za antidepresivum.

Dostupnost: v prodeji

Množství

méno levandule je odvozeno od slova umývat, což napovídá, že se rostlina ve starověku používala především do koupelí a pro kosmetické účely.
Z její velmi široké škály uplatnění slouží dnes v první řadě jako uklidňující prostředek při obtížích nervového původu. Čaj z levandule pomáhá při nespavosti, nervové slabosti, návalech krve a bolestech hlavy. Poradí si i s takovými nepříjemnostmi, jako jsou nezastavitelná třesavka, migréna a hysterické stavy.

Další osvědčené použití levandule je při astmatu, žaludečních kolikách a nadměrné plynatosti. Bylina je dobrá i na játra a žlučník.

Inhalace levandulové silice urychluje léčení katarů (zánětů) průdušek (bronchitidy)chřipky, angíny a bronchitidy. Silný odvar nebo tinktura slouží jako kloktadlo, čistí drobné vřídky ústní dutině, uvolňuje ochrnutí jazyka a zajíkání.

Důležité uplatnění nachází levandule při vnějším použití, kde je nejlepší ve formě levandulového oleje. Natírání bolavých míst levandulovým olejem překvapivě pomáhá při revmatismu, po úrazech, při vykloubeních, natržených svalech, bolestech a zánětech nervů.

Olej léčí i vředy, infikované rány a povrchové záněty. Levandulová koupel s přidáním rozmarýnu zlepšuje krevní oběh a celkově oživuje organismus dospělých i dětí.

Levandule se může v pytlíku s kozlíkem, tymiánem a chmelem a položit pytlík vedle polštáře pro dobrý, klidný spánek. Levandulová droga nemá žádné nepříjemné účinky, ale v silných dávkách omamuje, proto při vnitřním užívání platí zásada, že se musí užívat s mírou (nesmí předávkovat).

65