Kotvičník

Semínka kotvičníku máme v prodeji celoročně. 
Rostliny kotvičníku prodáváme od konce dubna do července.
Kotvičníková nať ze sklizně srpen 2023 je už v prodeji.

Routa vonná

Routa vonná

30 Kč

Ruta graveolens.
Je to žlučníková rostlina. Příznivě ovlivňuje funkci žlučníku. Její protikřečový účinek se projevuje i při kolikách ledvinových. Rozšiřuje cévy a tím zlepšuje prokrvení ledvin a vylučování moči. Mírně snižuje krevní tlak a to především tehdy, je-li hypertense způsobena poruchami funkcí ledvin. Vlivem routy se stěny cév stávají pružnější a pevnější.Působí také protiskleroticky.

Dostupnost: v prodeji

Množství

Routa má široké upotřebení. Jednak se využívá  při různých cévních onemocněníchzpevňuje  a rozšiřuje cévy, má protisklerotické působení (ateroskleróza) .   Svým vlivem na cévy zabraňuje krvácení a staví  krvácení, včetně krvácení sítnice. Užívá se při zánětech  žil. Je lékem i prevencímozkové mrtvice.   Snižuje vysoký tlak krve.   Tato bylina má dále příznivý vliv na zažívací trakt,   zejména na žlučník. Užívá se při špatném zažívání,   podporuje vylučování žluče, tlumí křeče  vnitřních orgánů. V gynekologii se doporučuje  při bolestivé a nepravidelné menstruaci, podporuje  odtok krve. 
Zvyšuje tonus dělohy.   Taktéž se užívá při závratích, návalech krve  do hlavy, bolestech hlavy a podobně.   Zevně se užívá k vymývání zhnisaných ran, prokrvení  kůže a výplachu očí.

Zůsob použití:

Routa má poněkud zvláštní chuť, která může někomu  vadit. Iz toho důvodu setato bylina používá  hlavně jako tinktura, která se dávkuje 2-3krát  denně 20 kapek. Přidává se jak do cévních tinktur  (ginkgo, kaštan, hloh), tak do zažíveqch (peIyněk, světlík, zeměžluč, nátržník atd.).   Jako čaj se připravuje formou déle luhovaného  nálevu.   Pro vymývání ran je možné dělat i odvar.

100