Čekanka obecná

30 Kč

Cichorium intybus
výrazně posiluje a regeneruje žlučník a játra.
Přispívá k normální funkci střevního traktu a normální činnosti srdce a cév. Pomáhá udržovat hladinu glukózy, hladinu cukru v krvi. Podporuje správnou funkci střevního traktu. Pro svou mírnou hořkost je snášena i lidmi s citlivějším žaludkem. Posiluje a harmonizuje slinivku. Podporuje trávení i střevní peristaltiku. Prospívá krevnímu oběhu a srdci. Povzbuzuje chuť k jídlu, působí mírně projímavě, močopudně a žlučopudně, má vliv na látkovou výměnu, užívá se při žlučových kaméncích, zánětech močových cest, při ledvinových kaméncích, při nechutenství, zácpě. Udržuje zdravé kosti a klouby. Čerstvá šťáva z kořene vmasírovaná do pokožky hlavy podporuje růst vlasů.

Dostupnost: od poloviny března

Množství

Čekanka obecná, Cichorium intybus, je vytrvalá, přezimuje
je to až jeden metr vysoká bylina s tuhým stonkem. Kvete od července do října, její květy jsou obvykle jasně modré, mohou se ale objevit odchylky ve zbarvení. Roste v okolí cest, polí, luk, lesů a strání. Nejlepší dobou pro sběr květů je slunečné dopoledne, kdy je květ plně rozvitý.
Čekanka byla spolu s cukrovou řepou a žitem užívána jako ingredience pro výrobu míchané kávy, Melty. Pražením kořen ztrácí svou hořkost, dostává sytě hnědou barvu a příjemnou vůni a vzniká bezkofeinová náhražka kávy, cikorka. Cikorka je i dnes vyhledávanou zdraví prospěšnou alternativou kávy. Pražená čekanka je také hojně využívána pivovarníky pro vylepšení chuti jejich piva.Z čekankového kořene se vyrábí sirup, který se používá jako zdravější alternativa cukru. Čekankový sirup má polotekutou podobu a je přirozeně sladký. Lze ho používat nejen do nápojů, ale rovněž do pokrmů teplé i studené kuchyně.Kořeny sbírané na začátku či na konci vegetačního období se po očištění nařeže na kousky dlouhé přibližně 15 cm, dále se uloží na stinné, suché a dobře větrané místo, kde se suší při teplotě do 50 °C.
 
Čekanka má blahodárný vliv na látkovou výměnu, posiluje žaludek a trávicí procesy. Podporuje chuť k jídlu, trávení, činnost žlučníku, jater, ledvin, močového ústrojí, srdeční funkci a má protizánětlivé působení. Zahřátý výluh z kořene ulevuje při depresích. Obklady upokojí bolavé klouby, aplikují se při ekzémech, akné a dalších kožních onemocněních, ale také k projasnění pokožky i proti vráskám (odvar z natě a kořene) a čerstvá šťáva z kořene se masíruje do vlasů při jejich padání.
Květy mají význam při léčbě neduhů očí – bolestech a zánětech. Čekanka se vnitřně nejčastěji užívá ve formě nálevu a bývá součástí bylinných směsí připravovaných proti únavě nebo při jaterních a žlučníkových potížích.
Tinktura z čekanky zevně pomáhá při zánětlivých procesech kůže, podobně může posloužit rozklepaný list.
Čekanka je výborná nektarodárná a pylodárná bylina. Její nektar je namodralý. Rostlina včelám poskytuje značné množství pylu, který včely rouskují do světle šedých rousek. Druhový med čekanky je velmi vzácný. Je světle žlutý, s příjemnou chutí a vůní připomínající slunečnicový med. Obvykle však bývá med z čekanky součástí letních smíšených medů

10