Stevia rebaudiana necukerné sladidlo Listy jsou 15 až 30x sladší než řepný cukr, extrakt je sladší dokonce cca 300x. Je to sladidlo s nulovou kalorickou hodnotou, je to nekalorické sladidlo vhodné pro diabetiky a hypoglykemiky, a pro pacienty s metabolickým syndromem. Steviosid nezpůsobuje navýšení plasmatických koncentrací cukru, ale snaží se jeho koncetraci v játrech a na periférii ustálit a držet v harmonii. Podporuje činnost slinivky, obsahové látky stévie jsou šetrné k periferním tkáním, pomáhají buněčnému reparačnímu metabolismu, zvyšuje energetickou hladinu a stimuluje mentální aktivitu. Mírný centrální stimulační efekt obsahových látek stévie může být nápomocen k řešení potíží s častou únavou a při únavovém syndromu.
Stevie sladká, Stevia rebaudiana, - trvalka, přezimuje při teplotách nad +15 °C pochází z Jižní Ameriky, kde roste ve vlhkých lokalitách. Dorůstá výšky 50 až 100 cm. Její drobné sytě zelené listy jsou vstřícné, kopinaté. Jemné úbory bílých květů vytvářejí koncové okolíky. Původně byla jednoletá, ale šlechtitelskými postupy se stala víceletou. Potřebuje dostatek tepla, ale ne přímé slunce. A mírnou vláhu, ale ne přemokření či přelévání. Naši zimu venku nepřežije. Jakmile teplota klesne pod +10 °C, přestane růst. Blíží-li se teplota k nule, uvadne a zhyne. Na zimu proto musíme rostlinu seříznout na 10 cm, přenést do místností s teplotou 10–14°C. Nebude růst, přezimuje v kořenech. Na jaře vyraší z vegetativních pupenů na kořenovém krčku. Takže v květináči nic neuvidíme, život stévie se ukrývá pod povrchem ve vegetativních pupenech. Substrát má zůstat po celou dobu zazimování jen mírně vlhký. Nejvíce jí vyhovuje chráněné stinné místo nebo skleník. Čím více dopřejeme stévii světla, tím větší mají rostlinky produkci stéviosidu. Proto rostlina není vhodná na pěstování doma, protože pak její listy neobsahují dostatečné množství steviósy. Doporučuje se ji zasadit do mírného stínu. Z jedné rostliny lze získat až 0,5 kg sušených lístků. Rostliny lze dobře tvarovat řezem, snadno obrážejí. Listy lze užívat jak v čerstvém, stavu tak zmražené nebo sušené. Stevie sladká má hnojení velmi ráda. Rychle živiny spotřebovává ke svému růstu, avšak začít hnojit je vhodné nejdříve po třech týdnech od přesazení. Klasická dusíkatá hnojiva zanechávají v plodinách typickou chemickou pachuť, která většinou není vnímána dokud člověk neochutná produkt biozemědělství. Díky každému přesazení do větších nádob dojde k hutnějšímu prokořenění středu květináče, k větší ploše kořenového systému a k mohutnější rostlině.
Stévie je až 300x sladší než řepný cukr, což se dá využít při náhradách sacharózy. Steviosid nezpůsobuje navýšení plasmatických koncentrací cukru, ale snaží se jeho koncetraci v játrech a na periférii ustálit a držet v harmonii. Je to tedy nekalorické sladidlo vhodné pro diabetiky a hypoglykemiky, a pro pacienty s metabolickým syndromem. Podporuje činnost slinivky a obsahové látky stévie jsou šetrné k periferním tkáním. Obsahové látky stévie dokáží u některých lidí snižovat tkáňové poškození u hypertoniků, podporují dobré trávení, snižují podíl tučné absorbované stravy a pomáhají posilovat množství svalové hmoty. Obsahové látky pomáhají buněčnému reparačnímu metabolismu, zvyšuje energetickou hladinu a stimuluje mentální aktivitu. V tradiční medicíně se extrakt ze stévie používá a používala při bolesti zubů a krvácivosti z dásní. Zjistilo se, že parodontózu, zubní kaz a plak a další symptomy způsobují jisté bakterie, které jsou stévií zneškodněny. Proto se může stévie kloktat nebo se mohou vytvářet koncentráty na ředění do vody na přípravu vody na kloktání.
Lidová medicína má ještě několik dalších využití stévie sladké, a jedna konkrétně zahrnuje funkci uklidnění pálení žáhy z různých příčin. Obsahové látky stévie totiž uklidňují ve vlastním místě bolest a mírně redukují produkci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, uklidňuje samotné trávení a snižuje tvorbu střevních plynů. Čistý koncentrát stévie se používá při bodnutí hmyzem, akné, ekzémech nebo špatně se hojících ran. Uklidňuje a pomáhá hojit. Mírný centrální stimulační efekt obsahových látek stévie může být nápomocen k řešení potíží s častou únavou a při únavovém syndromu. Rostliny sklízíme dle potřeby několikrát do roka. Sklizeň na etapy probíhá tak, že ustřihneme téměř polovina rostliny a zpracuje se. Rostlinky je potřeba sušit co nejrychleji. Po usušení můžeme rostlinky nadrtit, namlet, nebo je nechat celé. Skladovat usušené listy stévie se musí v hermeticky uzavřených nádobách a na tmavém místě.