ŘAPÍKATÝ - červená barva výsev: březen až květen na záhon vegetační doba je 55 dní
popis výrobce semen, SEMO: Rychle rostoucí, robustní odrůda se sytě zelenými listy, červenou žilnatinou a dlouhými tmavě červenými řapíky. Vyséváme od konce dubna do poloviny května a sklízíme průběžně dorůstající řapíky s listy. Vegetační doba od výsevu do první sklizně řapíků je cca 55 dní. Přibližně 25 dní od výsevu můžeme sklízet „baby“ listy o velikosti asi 5 – 10 cm.
Existují dvě formy mangoldu: Podstatný je mangold řapíkatý, určený ke sběru řapíků. Řapíkatý mangold se zpracovává na dvakrát – čepele listů jako špenát a řapíky podobně jako chřest. V prodeji máme pouze semena řapíkatého mangoldu. Druhá forma mangoldu je určena k řezu mladých listů, které mají jemnější řapíky. Jeho listy se zpracovávají celé.
Řapíkatý mangold se odřezává u země, až když jsou listy dostatečně vyvinuté, asi tak od července. Odřezávají se od vnějších listů dovnitř a stačí tak pětina rostliny. Řapíky se mohou zapékat, ty starší napřed oloupeme stejně jako rebarboru, nakrájíme na kousky a necháme povařit cca 5 minut ve slané vodě. Po okapání je můžeme jednoduše posypat sýrem nebo osmaženou strouhankou jako chřest a podávat s brambory, nebo použít do směsi smažené zeleniny (wok) či na zapečení v troubě. Listy před finální úpravou také krátce povaříme nebo alespoň spaříme vroucí vodou.
Semena se vysévají od druhé poloviny dubna nebo pak až koncem července a v srpnu přímo na záhon. Mangoldu se daří téměř ve všech půdách, které dobře zadržují vláhu, na plném slunci i v polostínu. Má rád hnojení organickými hnojivy, kompostem a uleželým chlévským hnojem. Hloubka řádku by měla být asi 5 cm. Pro řapíkatý druh je potřeba mít řádky od sebe 40 cm. Do jamek se vloží po třech semínkách, na vzdálenost jamek 40 cm mezi sebou. Mangold má rád zálivku, nenechte ho dlouho na suchu. Aby půda nevyschla, můžete záhon pokrýt mulčem. Listy mangoldu obsahují velké procento vody, kterou ale rychle ztrácí, proto brzy vadne. Mangold je vhodnou zeleninou do skleníku. Zde ho vysévejte nejlépe v srpnu do květináčů a sazeničky pak přesaďte na uvolněné místo po sklizených rajčatech a okurkách. Přes zimu rostliny zůstávají v nevytápěném skleníku.
Mangold obsahuje hodně vitamínu C (390 mg/100 g), vitamín B1, B2, B3 B5, B9, provitamín A, z minerálních látek vyvážený poměr draslíku a sodíku, hodně vápníku, hořčík, fosfor a železo. V mangoldu je i rutin a kvercetin, látky, které výrazně zpevňují cévy, zlepšují jejich pružnost a pevnost a proto pomáhá při ateroskleróze (arterioskleróze, vápenatění tepen) a žilní nedostatečnosti. Má spoustu účinných látek, vhodných i jako prevence nádorových onemocnění. Pro obsah dobře vstřebatelného železa podporuje krvetvorbu, zlepšuje stav při chudokrevnosti – anémii. Můžeme ho zařadit do jídelníčku i při lehčích depresích a výkyvech nálady nebo v klimakteriu, protože posiluje mozek i nervy, zlepšuje soustředění a paměť.