Purple Haze F1

51 Kč

KAROTKA, poloraná
délka kořene 28 - 30 cm
vegetační doba je 80 - 95 dní

popis výrobce semen, SEMO:
Poloraná purpurová mrkev pro letní a podzimní sklizně. Purple Haze vytváří dlouhé, válcovité kořeny s velmi pěkným vnitřním vybarvením. Korová část je sytě fialová a středová část jasně oranžová. Nať je pevná a robustní. Je též vhodná pro svazkování. Vegetační doba přibližně 95 dní od výsevu. Výsevek se neliší od ostatních poloraných nanteských mrkví. Odrůda není náchylná ke zkracování kořenů při vyšším výsevku. Pozor na příliš časné výsevy – při nachladnutí může vybíhat do květu!

Výrobce: SEMO, Balení: 0,9 g
Množství sáčků

Každé semeno mrkve obsahuje kumaríny, chemikálie, které brání v klíčení plevelů. Rostlina si tím zajišťuje životní prostor pro růst a vývoj. Takže záhon nevyžaduje tolik odplevelování jako záhonky sousední. Furokumariny jsou ale jedním z důvodů pomalejšího vzcházení. V procesu klíčení se odbourávají a tím umožní vyklíčení semene. Jejich odbourávání je ale postupné a vyžaduje určitý čas, proto mrkev nevyklíčí okamžitě ani v případě, že se na jaře vyseje za optimálních vlhkostních podmínek do dostatečně vyhřáté půdy.

Mrkev dlouho klíčí a v době klíčení je citlivá na přísušky a škraloup na povrchu půdy.
Na těžších půdách jsou problémy s deformací kořenů. Příčinou je, že se meristém kořenové špičky poškodí, když se dostane na nepropustné podloží nebo do půdní vrstvy s nedostatkem kyslíku. Poškození růstového vrcholu vede k deformaci a rozvětvení kořenu.
Zde pomohou hrůbky, které si připravíme asi 20 dnů před výsevem, aby půda slehla.
Hrůbky si připravíte tak, jako byste „nakopčili“ brambory, jen mírně širší, cca 50-60 cm, s rovnou horní částí. Do takto připraveného hrůbku vysejte dvojřádek mrkve. Z hrůbků získáte výstavní, vyrovnané a nevětvící se kořeny. A budou se podstatně snadněji sklízet.

Kalibrované osivo označuje semena, která jsou vytříděná podle velikosti. Okolíky mrkve obsahují semínka menší, střední i větší. Semena různé velikosti různě rychle klíčí. Na sítech s různou velikostí ok se osivo rozseparuje na více partií, které se pak vyznačují vyrovnanou klíčivostí.

Priming seed, neboli předklíčené osivo takto se označují semena, u kterých jsou částečně vyplaveny inhibiční kumariny a nastartovány fyziologické procesy klíčení. Většinou jsou tato osiva po určitou dobu macerována ve speciálním osmotickém roztoku a pak vysušena. Výsledkem tohoto procesu je rychlé a jednotné klíčení. Pro zahrádkáře je nedostupné, protože potřebuje být vyseto co nejrychleji po předklíčení, nejpozději do 3 měsíců. Protože pak rychle ztrácí klíčivost.

                TYPY MRKVÍ:
Parisian - má krátký kulatý kořen.
Chantenay - má kratší kořen kónického tvaru.
Kordula - má krátký, silný až řepovitý kořen připomínající klín, netrpí proto deformacemi.
Berlikum
 - má větší, mohutné kořeny, válcovité až mírně kónické, s tupým zakončením.
Flakee - má velmi dlouhé, kónicky zúžené kořeny s širokou plochou hlavou.
Nantes - nejpěstovanější – je to typická karotka.

                Barevné mrkve se liší hlavně obsahem rostlinných pigmentů.
Většina těchto látek jsou antioxidanty, pomáhající kontrolovat a odstraňovat volné radikály z našeho organismu.
Žluté mrkve obsahují xantofyly, barviva blízké karotenoidům. Zlepšují funkci zraku – zpomalují degeneraci žluté skvrny v oku, snižují riziko některých forem rakovinného bujení.
Červené mrkve obsahují lycopen, barvivo přítomné v rajčatech nebo vodním melounu. Přispívá k prevenci srdečních chorob a některých nádorů, např. nádoru prostaty.
Fialové mrkve vděčí za svou barvu anthokyanům, silným antioxidantům, lapačům volných radikálů v krvi. Brání zanášení cév a tím pomáhají v prevenci infarktu.
Bílé mrkve jsou na barviva nejchudší. Jsou ale zajímavé, sladké a chutné.

                PĚSTOVÁNÍ MRKVÍ:
Vyséváme na zrytý, odplevelený záhon, je dobré do půdy přidat trochu písku. Vhodné je přisypat dřevěný popel, který je dezinfekčním prostředkem a zároveň i hnojivem. A odradí i mnohé škůdce. Pokud je zájem kvalitu zeminy ještě zvýšit, přimíchá se i několik lopat zahradnického substrátu.
Nejsou vhodné příliš mokré půdy, v nich mrkev nevytváří jeden silný kořen, ale větví se.
Nejlepší čas k výsevu mrkve je období od března až do poloviny července, a to přímo na záhon. Postupným vyséváním se zabezpečí přísun čerstvé mrkve po delší dobu.

Jednotlivé řádky mají být od sebe vzdálené 30 až 40 centimetrů. Semínka se vysévají asi 1 cm hluboko. Výsev mrkve bývá hustý, proto se musí rostlinky poctivě vyjednotit. Odstraňují se ty menší, ponechávají se ty nejsilnější. Mezi jednotlivými rostlinami by měla být vzdálenost nejprve 4 až 7 cm. Po druhém, konečném vyjednocení je mezera asi 10 cm. Vždy záleží na odrůdě mrkve. Když budete mrkve jednotit, dělejte to vždy za chladných večerů a vyjednocené rostliny nenechávejte ležet na záhoně.

V období klíčení potřebuje mrkev pravidelnou a dostatečnou zálivku. Vzrostlé rostliny už zalévejte jen střídmě, vyhnete se tak riziku nebezpečných chorob.
Protože se některé plodiny a rostliny podporují ve správném vývinu, není od věci je vysadit vedle sebe. Mrkvi prospívají saláty, rajčata, ředkvičky, rozmarýn, kmín, šalvěj, aksamitník, koriandr a heřmánek. Některé z nich se řadí mezi tzv. značkovací plodiny, které rostou rychleji než mrkev a označují mrkvové řádky.

Všechny rané odrůdy mrkve jsou určené k přímé konzumaci, ty pozdnější se výborně hodí ke skladování.

Kromě obávané hniloby jsou velkým nebezpečím pro pěstitele mrkve také škůdci. Největším postrachem jsou pochmurnatka mrkvová a drátovec. Škůdce odradí i šikovně vysázené rostliny, které je odpuzují. Perfektně funguje levandule, pažitka a pórek. Česnek je účinný proti plísním a ochrání mrkev i před pochmurnatkou.
Pro ochranu je výborné záhony pokrýt ochrannou fólií.

SEMO
16

Vlastnosti

Balení
0,9 g