KOTVIČNÍK ZEMNÍ SLIBUJE, zlepšení sexuálních funkcí a zvýšení libida podporu hormonální rovnováhy regulaci hladiny cukru v krvi zlepšení fyzické výkonnosti podporu ženského zdraví prospěšnost nervovému systému imunitě uznání pro své kardiovaskulární a protizánětlivé účinky TAK SE NA TO PODÍVÁME
BOTANICKÝ POPIS KOTVIČNÍKU ZEMNÍHO, TRIBULUS TERRESTRIS: je to jednoletá poléhavá bylina z čeledi kacibovitých, Zygophyllaceae. Plazivé lodyhy jsou 10-60 cm dlouhé, chudě větvené s listy vstřícnými, krátce řapíkatými a palistnatými. Jsou sudozpeřené s 5-8 jařmy řapíčkatých, eliptických nebo podlouhle kopinatých, tupých lístků. Pětičetné žluté květy vyrůstají jednotlivě v úžlabí listů na krátkých stopkách. Plod je poltivý, složený z pěti hvězdovitě rozložených, tvrdých a bradavčitých plůdků, které mají po stranách dva dlouze špičaté a tvrdé ostny.
Z VĚDECKÉHO BÁDÁNÍ KOTVIČNÍK ZEMNÍ A PROČ SE UŽÍVÁ Potvrdil se výrazný účinek při léčbě různých pohlavních a reprodukčních poruch. Patří mezi jeden z nejefektivnějších prostředků zvyšujících potenci, vhodných při mužské neplodnosti a hypertrofii prostaty. U mužů měl kotvičník za následek významný nárůst hladiny testosteronu až o 30 %. Zvýšení libida, zlepšení nálady a zvýšení sebedůvěry. U žen došlo k značnému zvýšení hladiny folikostimulačního hormonu (FSH) estradiolu, nárůstu libida a ke Osvědčil se při léčení aterosklerózy, ischemické choroby srdeční a vysokého krevního tlaku. U aterosklerózy, která je většinou provázena poškozením koronárních tepen, se množství cholesterolu snižuje na 25-30 %. Značně také klesá obsah lipidů, β-lipoproteinů a upravuje se krevní srážlivost. U diabetu, spolu s preparáty snižujícími obsah cukru v krvi, má prokazatelný vliv na metabolismus lipidů a cukrů. Má také tonizující a obecně zlepšující účinky, zvláště po těžkých nemocích. Snižuje hladinu sodíku, brání zadržování tekutin a vykazuje určité analgetické působení. Při klinických studiích byl zjištěn dramatický nárůst síly, vytrvalosti a schopnosti svalové regenerace.
Z VĚDECKÉHO BÁDÁNÍ LÉČIVÉ ÚČINKY KOTVIČNÍKU ZEMNÍHO Zvyšuje pánskou potenci, zlepšuje mužskou plodnost. Léčí stařeckou hyperplasii prostaty a prostatismus mladších mužů. Močopudný prostředek využívaný při chorobách ledvin a močových cest. Léčí některé typy močové inkontinence a bolestivé močení. Rozpouští močové kaménky. Působí žlučotvorně a žlučopudně. Podporuje tvorbu žaludečních šťáv. Zlepšuje střevní peristaltiku. Snižuje hladinu krevního cholesterolu. Působí jako velmi účinné antisklerotikum. Tlumí tachykardii a prodlužuje diastolu. Zlepšuje krevní oběh. Rozšiřuje cévy a snižuje krevní tlak. Léčí srdeční ischemii a angínu pectoris. Snižuje hladinu tuků v krvi. Normalizuje krevní srážlivost, je-li tato chorobně zvýšena. Působí jako výtečný podpůrný lék při diabetu II. typu, na inzulinu nezávislém. Má tonizující a obecně regenerační účinky zvláště po těžkých nemocech. Léčí ušní šelesty. Léčí některé zrakové poruchy. Léčí některé typy závratí. Čistí a léčí játra. Léčí lumbago. Léčí dnu. Čaj je výborným kloktadlem při zánětech v dutině ústní.
KOTVIČNÍK ZEMNÍ OBSAHUJE TYTO LÁTKY: Především sapogeniny, - chlórgenin, gitogenin, diosgenin, ruskogenin, trogoghenin a další, dále alkaloidy harmin a harman, glykosidy, bioflavonoidy, třísloviny, pryskyřice aj. V kořenech je hlavně saponin diosgenin. Nať a listy mají v sušině asi 12,1 % bílkovin, 2,6 % tuku, 40,8 % sacharidů, 27,8 % vlákniny a 16,7 % minerálních látek. Dále je zde asi 2,8 % steroidních saponinů, alkaloidy, třísloviny, flavonoidy, pryskyřice a také 153-160 mg% vitaminu C. V plodech jsou alkaloidy, pryskyřice, 3,5-5 % oleje složeného z 57 % kyseliny linolové a linolenové, 27 % olejové, dále behenové, stearové, palmitové a miristové, arachové, a laurové. Zjištěn byl i tanin, sacharidy, steroly, dále derivát diosgeninu desoxidiosgenin, gracillin, dioscin a terrestrosiny A – E.
STEROIDNÍ SAPONINY tyto látky jsou zodpovědné za řadu terapeutických účinků kotvičníku, včetně podpory sexuální funkce a obecného zdraví. FLAVONOIDY jako silné antioxidanty flavonoidy chrání buňky před oxidativním poškozením volnými radikály. Přispívají tak k ochraně srdce a cévního systému, což podporuje zdravou cirkulaci krve. STEROLY v kotvičníku mohou regulovat hladiny cholesterolu, což je klíčové pro prevenci srdečních onemocnění, jako je ateroskleróza. ALKALOIDY tyto složky mohou podporovat imunitní systém, stimulovat obranné mechanismy těla a zlepšovat odolnost proti infekcím a onemocněním. ESENCIÁLNÍ OLEJE A DALŠÍ FENOLICKÉ SLOUČENINY tyto látky mají protizánětlivé účinky, které mohou pomoci zmírňovat bolest a podporovat hojení, zvláště u chronických zánětlivých stavů, jako je artritida.
SLOŽENÍ ROSTLINY KOTVIČNÍKU ZEMNÍHO A JEHO LÉČIVÉ ÚČINKY JSOU PERFEKTNĚ A PŘESNĚ VYZKOUMÁNY, POTVRZOVÁNY A ZDOKUMENTOVÁNY. To už dávno udělali nespočetněkrát vědci v laboratořích. Ale jak je to s užíváním kotvičníku? K tomu se vědci nevyjadřují takřka vůbec. Za vědce se nejvíce o užívání kotvičníku vyjadřují prodejci produktů z kotvičníku. Prodávají různé extrakty, kapsle, tablety, tinkturu, výtažky z plodů i hrubou nať. Zájem prodejců není zdraví zákazníků, ale prodej. Přesvědčení, že právě ty jejich produkty jsou pro každého ty nejlepší. A přitom zašlapat konkurenci, tedy ostatní prodejce.
JAK UŽÍVAT KOTVIČNÍK ZEMNÍ A PRODUKTY Z NĚHO? CO NÁM TVRDÍ PRODEJCI?
O živých rostlinách kotvičníku, které mají zahrádkáři na zahrádkách, o jejich užívání se neuvádí prakticky nic. Jako by to neexistovalo. Přitom už z mladých rostlin se užívají, jedí se přímo za zelena. Nebo se několik čerstvých, zelených větviček zaleje vařící vodou a hned se pije. Proti tomu nemůže nikdo nic říci, a proto k tomu ani prodejci produktů z kotvičníku nic nemají.
Ale jsou tu produkty z kotvičníku a za ně už prodejci bojují. Vadí jim domácí připravovaná usušená nať kotvičníku. Kam by přišly, kdyby si každý nať připravoval sám? Takže ji musí prezentovat za špatnou, neúčinnou, jen aby ji zatratili a proti tomu ihned vyzdvihli a nabídli ty svoje produkty. Proto argumentují tím, že se z usušené natě využije jen velmi málo ze síly kotvičníku. A že se při přípravě čaje vařící vodou důležité prvky v nati zničí. Proč to netvrdit? Produkty, co prodávají, jako třeba prášky, ampule, tinktury, výtažky ... ty se nevaří a spotřebují se přece celé. Odsud to pochází a proto se to tvrdí. Jen aby podpořili ty svoje produkty, které se nevaří. Že se z celé usušené nati z kotvičníku, která vypadá jako seno, při vaření na čaj využije jen malá část látek, víme od prvopočátku. Proto je ji potřeba alespoň 6 gramů. Ale lépe, když je to více. Proto my usušenou nať kotvičníku jemně meleme. A ta jemně mletá nať z kotvičníku uvolní důležitých látek nepoměrně více. Někteří zákazníci naší nať užívají na přímo, bez jakékoliv tepelné úpravy. Různými způsoby. Jednu rovnou kávovou lžičku mleté nati denně. To je asi jeden gram. Takto se ale konzumují třeba prášky z kotvičníku, kapsle, pilulky, jen je to slisované. Tak proč by ta naše mletá nať měla být horší? Není. Je dokonce tak výborná, že mám už léta stálé zájemce o ni. Proto na naší jemně mletou nať z kotvičníku pseudoargumenty prodejců produktů z kotvičníku, neplatí.
NYNÍ SE MY, ZAHRADNICTVÍ JIKL, ZAMYSLÍME NAD TĚMI PRODÁVANÝMI “ÚŽASNÝMI PRODUKTY“ Z KOTVIČNÍKU: Nevíme, odkud je kotvičník v produktech, které se tu prodávají. Kde a jak se pěstoval, jaké je kvality, jak a kde se zpracoval. O rostlinách ze kterých je prodávaný produkt, neví nikdo nic. Ani o zpracování rostliny. Ani o tom, kolik ho ve skutečně v prodávaném produktu je. Nevíme o tom všem vůbec nic.
O našem kotvičníku se ví úplně všechno. Pěstování je transparentní. Kde kdo si u nás pěstování kotvičníku zkontrolovat. Prezentujeme, že na nať používáme pouze naše a mladé rostliny které jsou prakticky v bio kvalitě. Je to naprosto čistá nať.
KAPSLE, PILULKY … měl by to být čistý, lisovaný kotvičník. Měl být, ale kdo ví, kolik ho tam skutečně je, odkud a jaké kvality je. U některých kapslí se uvádí, že jedna kapsle má cca 600 mg. U jiných cca 500 mg. My od prvopočátku doporučujeme 1 rovnou kávovou lžičku, což je asi tak 1 gram. A na den. A proto jedno naše balení natě, 100 gramů je na více jak 100 dní. Proto naše nať je lepší a mnohdy i levnější, jak všechny ty pilulky, kapsle a léky na 100 dní a u nás prodávané. K tomu patří i dokladovatelná, či kontrolovaná kvalita pěstovaných rostlin. TOTO NENÍ NÁVOD, TOTO JE POUZE INFORMACE: Já užívám kotvičník léta. Naberu ho jednu rovnou kávovou lžičku, což je asi 1 gram. Vysypu do sklenice a zaleji jedním deci vody. Hned zamíchám a vypiju. Pokud něco zbyde nalepené na stěny sklenice či usazené na dně, naleju další deci vody, zamíchám a vypiji a sklenice už je prázdná a všechen kotvičník ve mě. Je to jeden gram mletého kotvičníku snadno připravený, pohodlně a rychle spotřebovaný, a za studena. Kolik by to muselo být prášků, kapslí, pilulek, aby se to tomu vyrovnalo? A za kolik peněz? Ode mne je to na 100 dní, po jednom gramu za 600 Kč.
VÝTAŽKY, TINKTURY … Utrhne se z rostliny několik větviček, vloží se do láhve slivovice, potravinářského lihu nebo alespoň do kvalitní vodky, zavře se, občas protřepe a za nějaký čas je hotovo. Kolik potřebných látek z několik větviček kotvičníku toho alkohol asi tak může získat? Je pravděpodobné, že se do výluhu přidají látky, které jsou pro člověka prospěšné, a které ale v přírodní podobě obsahuje i kotvičník. Přidají se nějaké látky na libido, nějaké na potenci, nějaké proti cukrovce … a už je na světě namíchaný koktejl kdo ví kde, kdo ví jak, a kdo ví z čeho. Na takový mišmaš se ale musí uvést, že je to z kotvičníku. Protože, kotvičník – to už je značka. To je značka, záruka pro zlepšování sexuálního života, potence, zvýšení libida, regulace cukru v krvi … Já jsem o úžasných vlastnostech a síle kotvičníku věděl hned od začátku, už více jak před dvaceti léty. Že s takovými účinky bude kotvičník naše nosná rostlina. Stejně tak, jak to později pochopili i prodejci. Že když se na prakticky na jakýkoliv produkt, mišmaš napíše, že je vyroben z toho úžasného kotvičníku, tak že se to bude prodávat samo, protože kotvičník je za ta léta úžasná značka. PLODY … Ne zahrádkáři, to prodejci udělali z užívání plodů zlatý hřeb, za to nejlepší z kotvičníku. Zahrádkáři znají plody kotvičníku. Zahrádkáři vědí, že je to přes 90% dřevité hmoty, přes 90% neoddělitelného obalu malinkého semínka. A proč by v dřevitém obalu semínka měly být prospěšné látky? Je to jako obal, skořápka u vlašského ořechu. Využívá se ta skořápka nějak? Jsou v ní zdraví prospěšné látky? Nejsou. A nejsou ani v dřevitém obalu kotvičníku. Prodejci uvádějí, že plod kotvičníku, je to nejlepší z kotvičníku. A takto se zákazník oblbne, až začne dychtit po tom nejlepším z kotvičníku, po jeho plodech. Proto je dle propagace prodejců plod kotvičníku to nejlepší, to nejhodnotnější. Přitom je to přes 90% dřevitý, tedy hodnotově bezcenný obal semínka, je to jen jeho silná dřevitá skořápka. Plody kotvičníku je možné využít. Ale jen ty mladé, zelené, měkké, než se začnou přerůstat v dřevitou hmotu, v obal. Proto starší plody kotvičníku nelze využít ku prospěchu těla. A proto – kdo ví, co za mišmaš, habaďuru se prodává pod názvem plody kotvičníku. Je-li potřeba povýšit produkt z kotvičníku, uvede se, že je to z jeho plodů. Takže to navozuje dojem, jak úžasný je plod, třeba něco jako borůvka, rajče, brusinka ... ale zkuste pozřít tu dřevitou masu. Na to nejdůležitější, na to semínko uprostřed se ani nedostanete. My na nať používáme pouze mladé rostliny které jsou jen s mladými, bylinnými, měkkými, pořád ještě zelenými plody. Takové plody naše nať obsahuje. Ty dřevité, ty s nulovou hodnotou pro zdraví, ty v naší nati nejsou.