Amálka

45 Kč

SILNOSTĚNNÁ
technologická zralost: zelená
botanická zralost: oranžová
délka plodu: 12-15 cm, šířka plodu: 6-7 cm, síla stěny: 7-8 mm. 

Množství

Amálka je poměrně nová odrůda, ale už od začátku se těší obrovské přízně pěstitelů. Je to raná a velmi výnosná paprika. Její plody 15 cm dlouhé a 7 široké jsou ideální středně velké plody, tvarově jdoucí do zaoblené špičky. Tato oranžová odrůda má opravdu velmi sladkou šťavnatou až 8 mm tlustou dužinu. Zprvu světleji zelená, brzy se vybarví do syté oranžové. Osivo není mořeno. Plody se používají hlavně jako velice chutné a barevně zajímavé zpestření zejména zeleninových salátů či pro přímou konzumaci.

PLODY TĚCHTO SILNOSTĚNÝCH PAPRIK mají silnou stěnu a patří mezi ty lepší odrůdy. Ale nejsou to ty nejlepší.
Potřebují dobré podmínky, protože velké plody vyrostou na velkých a silných rostlinách, které se vysazují po jedné do řádků 40 cm od sebe. Řádky jsou od sebe 80 cm až 1 metr. Tyto druhy se na venkovních záhonech mohou pěstovat pouze v teplejších oblastech. Aby byla výborná úroda i v chladnějších oblastech, musí se pěstovat ve sklenících či fóliovnících.
Papriky vyžadují pravidelnou výživu a trvalý přísun vody po celou dobu vegetace. Jsou to rostliny mělce kořenící, proto se neokopávají.

Rostliny paprik si musíme vždycky předpěstovat ze semínek, aby se zkrátil čas do sklizně.
S výsevem semen se začíná brzy, již v únoru a trvá dle odrůdy nejméně do poloviny března.

TEPLO:
Málokdo má vyhřívaný skleník na 25 °C, proto se drtivá většina výsevů odehrává v domácích podmínkách, nejčastěji na okenním parapetu, kde ale není nejlepší podmínky. Sálavý noční chlad od oken je nejčastější příčinou problémů s klíčením semen papriky. Substrát ve výsevní misce může v době nad ránem prochladnout až na 10 °C, což je teplota pro klíčící semínka likvidující.
Pro klíčení potřebují semínka paprik stabilní a vysokou teplotu. Lépe je jim v místech, kde se tolik teplota nemění, jako se děje na okenním parapetu.

SVĚTLO:
V době klíčení semen, truhlík hned po výsevu, světlo nepotřebují. Není proto nutné jej hned umístit na okenní parapet.
Světlo je důležité až po vyklíčení semen.
Nedostatek světla a k tomu vysoké teploty, z toho jsou vždy slabé a vytáhlé rostlinky. I když se zdá, že za oknem je sluníčka dostatek, jeho intenzita je na jaře podstatně nižší než v letních měsících. Světlo je tak důležité, že mnozí pěstitelé sazeničkám paprik svítí.

VÝSEV SEMEN
silnostěnných paprik začíná od polovina února a trvá do poloviny března.
Kvalitní semínka potřebují kvalitní výsevní substrát s nízkým obsahem živin s pH v rozmezí 6 až 8. Substráty kyselejší a zasolené jsou pro výsevy a pěstování sadby nevhodné. Pro výsev je výborný i navlhčený hrubý Agroperlit.

KLÍČENÍ SEMEN 
ihned po výsevu je nejlepší velmi vysoká teplota v rozmezí od 25 do 30 °C. Vyšší teploty už ne.
Světlo není v prvních fázích klíčení důležité, nádoba s výsevem může být i v tmě.
Jakmile se objeví na povrchu substrátu první „háčky“ rostlinek, přenese se výsev na světlo.
Až když se začnou objevovat děložní lístky, musí se snížit teplota na 20 až 22°C ve dne, v noci je ideální 14 až 16°C.

SEMENÁČKY

jsou nejranější stádium rostliny, je to stonek s děložními lístky. Když jsou dost silné, děložní lístky plně rozvinuté, z výsevních misek se pikýrují, přesazují. Vždy se zasazují do hlouběji, aby byly děložní lístky i s růstovým vrcholem těsně nad povrchem substrátu. Nejlepší pro pikýrování je kelímek, sadbovač či květináč, ve kterém si rostliny vytvoří pevný kořenový bal.
V době klíčení je nejlepší teplota 25 až 30°C
V době růstu a v souvislosti se světelnými podmínkami je ideální teplota 22°C za slunečného dne,
18 až 20°C když je zataženo, tedy menší intenzita světla
a 14 až 16°C v noci.
Je výhodné se těmto teplotám co nejvíce přiblížit.

1 až 2 týdny před výsadbou se rostlinky otužují. Snižuje se jim teploty o cca 4°C.
Předpěstovaná sadba se zalévá pouze 2 až 3 krát týdně tak, aby byl substrát mezi jednotlivými zálivkami stejnou dobu vlhký a stejnou dobu suchý. Tak se zajistí kořenům dostatečný přístup vzduchu a nedojde k jejich odumírání.
Sazenice musí mít kořenové špičky stále bílé, jejich zhnědnutí je příznakem odumírání.
Dle kondice rostlin a použitého substrátu se mohou rostliny každý týden přihnojit krystalickým nebo tekutým hnojivem. Mnohé substráty ale obsahují startovací dávku pomalu se uvolňujících živin na dobu 5 až 6 týdnů.
Dobře vyvinutá sazenice papriky má být pevná a už s prvními nasazenými květními poupaty.
Jsou-li sazenice přerostlé, odtrháme všechny kvetoucí květy včetně případných malých plůdků.
Výhodnější je vysazovat sazenice paprik na záhon o týden později než o den dříve.

PAPRIKA BY SE MĚLA JÍST PŘEDEVŠÍM SYROVÁ.
V obou typech zralosti je plod papriky velice zdravý.
Technická zralost:
Plod má barvu od světle bílé přes celou škálu barev zelené. Je poměrně tvrdý, krásně křupavý a hlavně, v té době je nabitý vitamínem C.
Botanická zralost:
Plod se vybarvuje do odstínů červené, žluté, fialové. Při botanickém dozrávání množství vitamínu C v plodu velmi ubývá a zároveň velmi posiluje vitamín A.

NEJČASTĚJŠÍ CHOROBY A ŠKŮDCI:
Mšice a molice sáním z listů rostlinu vyčerpávají, tím se snižuje vydatnost a kvalita úrody, a takto oslabená rostlina je náchylnější na další choroby. Plísně. Napadené rostlině listy vadnou, žloutnou a nakonec opadají. Její léčba je obtížná a v rámci záchrany ostatních rostlin je lepší nemocné rostliny zničit.
Suchá hniloba plodů signalizuje poruchu ve výživě rostliny, na nedostatek vápníku v jeho vstřebatelné formě. Rostlina může růst dál, ale postižené plody se již nezachrání a je třeba je vyřadit.

LIBERA
32

Vlastnosti

Balení
15-20 s