Košík0(0)
Corno Giallo
37 Kč
ZELENINOVÉ DRUHY PAPRIKY mají menší plody se slabší stěnou. Udržují se v sortimentu, protože jsou to druhy pro venkovní pěstování, pokud stanoviště není díky poloze, vyšší nadmořské výšce, chladnějším létům, slunečního záření, proudění vzduchu … pro pěstování čehokoliv nejlepší. V takových oblastech se mohou s úspěchem pěstovat jen ve sklenících a fóliovnících. Vzrůstem jsou to menší rostliny, méně větvené, proto se tyto druhy pěstují po dvou rostlinách. Vysazují se do sponu alespoň 50 x 50 cm a přidá se kolík na uvazování rostliny.
Papriky vyžadují pravidelnou výživu a trvalý přísun vody po celou dobu vegetace. Jsou to rostliny mělce kořenící, proto se neokopávají.
Rostliny paprik si musíme vždycky předpěstovat ze semínek, aby se co nejvíce zkrátil čas do sklizně.
S výsevem semen se začíná brzy, již v únoru a zeleninových paprik trvá do konce března.
TEPLO:
Málokdo má vyhřívaný skleník na 25 °C, proto se drtivá většina výsevů odehrává v domácích podmínkách, nejčastěji na okenním parapetu, kde ale nejsou nejlepší podmínky. Sálavý noční chlad od oken je nejčastější příčinou problémů s klíčením semen paprik. Substrát ve výsevní misce může v době nad ránem prochladnout až na 10 °C, což je teplota pro klíčící semínka likvidační.
Pro klíčení potřebují semínka paprik vysokou a hlavně stabilní teplotu. Lépe je jim v místech, kde se tolik teplota nemění, jako se děje na okenním parapetu.
SVĚTLO:
V době klíčení semen, truhlík hned po výsevu světlo nepotřebuje. Není proto nutné jej hned umísťovat na okenní parapet.
Světlo je důležité, ale až po vyklíčení semen.
Nedostatek světla a k tomu vysoké teploty, z toho jsou vždy slabé a vytáhlé rostlinky. I když se zdá, že za oknem je sluníčka dostatek, jeho intenzita je na jaře podstatně nižší než v letních měsících. Světlo je tak důležité, že mnozí pěstitelé sazeničkám paprik svítí.
VÝSEV SEMEN
zeleninových paprik začíná od polovina února a trvá do konce března.
Kvalitní semínka potřebují kvalitní výsevní substrát s nízkým obsahem živin a s pH v rozmezí 6 až 8. Pro výsev je výborný i navlhčený hrubý Agroperlit.
KLÍČENÍ SEMEN
ihned po výsevu je nejlepší velmi vysoká teplota v rozmezí od 25 do 30 °C. Vyšší teploty už ne. Semínka pak velmi rychle vyklíčí.
Světlo není v prvních fázích klíčení potřebné, miska s výsevem může být i v tmě.
Jakmile se objeví na povrchu substrátu první „háčky“ rostlinek, pak už potřebuje výsev světlo.
Když se začnou objevovat děložní lístky, musí se snížit denní teplota na 20 až 22°C, v noci je ideálních 14 až 16°C.
SEMENÁČKY
jsou nejranější stádium rostliny, je to stonek s děložními lístky. Když už je stonek silné, ne vytáhlý a děložní lístky plně rozvinuté, semenáčky se z výsevních misek pikýrují, přesazují. Vždy se zasazují hlouběji, aby byly děložní lístky a pokud je tak i s růstovým vrcholem těsně nad povrchem substrátu. Nejlepší pro pikýrování je kelímek, sadbovač či květináč, ve kterém si rostliny vytvoří pevný kořenový bal.
V době klíčení je nejlepší teplota 25 až 30°C
V době růstu a v souvislosti se světelnými podmínkami je ideální teplota 22°C za slunečného dne,
18 až 20°C když je zataženo, tedy menší intenzita světla
a 14 až 16°C v noci.
Je výhodné se těmto teplotám co nejvíce přiblížit.
1 až 2 týdny před výsadbou se rostlinky otužují. Snižuje se jim teploty o cca 4°C.
Předpěstovaná sadba se zalévá pouze 2 až 3 krát týdně tak, aby byl substrát mezi jednotlivými zálivkami stejnou dobu vlhký a stejnou dobu suchý. Tak se zajistí kořenům dostatečný přístup vzduchu a nedojde k jejich odumírání.
Sazenice musí mít kořenové špičky stále bílé, jejich zhnědnutí je příznakem odumírání.
Dle kondice rostlin a použitého substrátu se mohou rostliny každý týden přihnojit krystalickým nebo tekutým hnojivem. Mnohé substráty ale obsahují startovací dávku pomalu se uvolňujících živin na dobu 5 až 6 týdnů.
Dobře vyvinutá sazenice papriky má být pevná a už s prvními nasazenými květními poupaty.
Jsou-li sazenice přerostlé, odtrháme všechny kvetoucí květy včetně případných malých plůdků.
Lepší je vysazovat sazenice paprik na záhon o týden později než o den dříve.
PAPRIKA BY SE MĚLA JÍST PŘEDEVŠÍM SYROVÁ.
V obou typech zralosti je plod papriky velice zdravý.
Technická zralost:
Plod má barvu od světle bílé přes celou škálu barev zelené. Je poměrně tvrdý, krásně křupavý a hlavně, v té době je nabitý vitamínem C.
Botanická zralost:
Plod se vybarvuje do odstínů červené, žluté, fialové. Při botanickém dozrávání množství vitamínu C v plodu velmi ubývá a zároveň velmi posiluje vitamín A.
NEJČASTĚJŠÍ CHOROBY A ŠKŮDCI:
Mšice a molice sáním z listů rostlinu vyčerpávají, tím se snižuje vydatnost a kvalita úrody, a takto oslabená rostlina je náchylnější na další choroby. Plísně. Napadené rostlině listy vadnou, žloutnou a nakonec opadají. Její léčba je obtížná a v rámci záchrany ostatních rostlin je lepší nemocné rostliny zničit.
Suchá hniloba plodů signalizuje poruchu ve výživě rostliny, na nedostatek vápníku v jeho vstřebatelné formě. Rostlina může růst dál, ale postižené plody se již nezachrání a je třeba je vyřadit.