Bielas

Bielas

23 Kč

POZDNÍ
výsev: březen až duben na záhon
vegetační doba je 210 - 220 dní

popis výrobce semen, SEMO:
Velmi výnosná pozdní odrůda pastináku. Vyznačuje se produkcí vyrovnaných dlouhých kořenů s velmi dobrou skladovatelností. Kořen je vhodný pro trh, konzervaci, sušení i mražení. Při správné technologii sušení a mražení si zachovává krémově bílou barvu. Vegetační doba je 210 – 220 dní.

Množství

Pastinák setý, lidově zvaný pastiňák či pastyňák, je tradiční kořenová zelenina.
Jeho kořen připomíná kořen petržele, ale chutná sladce jako mrkev.

Kořen pastináka má žlutobílou barvu, je kuželovitý, silný až 6 centimetrů a dlouhý asi 20 centimetrů. Dužina voní po mrkvi a má sladké, kořeněné aroma. Od petržele se pastinák liší tím, že jeho nať vyrůstá jen ze středu kořenového vršku, kdežto nať petržele pokrývá celý vršek kořene. Pastinák navíc bývá objemnější, a tedy výnosnější.

Nať, listy nekonzumujeme. Pastinák patří k tzv. fotosenzibilujícím rostlinám, které mohou v kombinaci se slunečním zářením způsobit podráždění pokožky či alergii. Kořen je oproti nadzemní části rostliny velmi zdravý. Obsahuje hodně vitaminu C, draslíku a vlákniny; na cenné látky je dokonce bohatší než mrkev. Specialitou pastináku je alkaloid pastinacin, jenž tlumí křeče hladkého svalstva.
Kromě toho tento kořen obsahuje také hodně cukru a v dobách před objevením cukrové řepy se používal jako sladidlo.

Vysévá se přímo na záhon v březnu a v dubnu do řádků vzdálených 30 cm od sebe. Jednotí se na vzdálenost 9 až 12 cm ve chvíli, kdy se nad zemí objeví tři až čtyři pravé lístky. Klíčení může trvat až tři týdny.
Pastinák potřebuje živnou propustnou půdu a dostatek vlhkosti. Nesnáší čerstvá hnojiva.
Pastinák potřebuje k dozrání asi čtyři až pět měsíců. Sklizeň obvykle probíhá od září do října. Když listy zežloutnou a odumřou, je správný čas pastinák sklidit. Sklízí se a skladuje se podobně jako jiná kořenová zelenina na chladném místě, nejlépe v bednách s pískem.

PASTINÁK – PETRŽEL KOŘENOVÁ
Pastinák i petržel je kořenová zelenina, která vypadá podobně, proto se často zaměňuje. Pastinák je obecně větší a silnější než petržel. Jeho slupka je hladká a béžová nebo krémová, zatímco u petržele je slupka drsnější a více dohněda. Oba kořeny mají ale bílý, vláknitý vnitřek. Oba druhy kořenové zeleniny se od sebe liší i svou chutí. Pastinák má sladší, ořechovější chuť, petržel má trochu kořeněnější nádech připomínající petrželku.
V kuchyni jsou pastinák a petržel často vzájemně zaměnitelné.
Pastinák se hodí na pečení nebo smažení a dá se použít i do polévky nebo jídla z jednoho hrnce.
Petržel je také všestranná a dá se použít jako dušená nebo smažená příloha. Často se používá do polévek a omáček, které obohatí o další chuťové tóny.
Pastinák a petržel jsou si podobné, ale zároveň jsou dostatečně rozdílné, aby se od sebe daly odlišit. Oba druhy představují výbornou a výživnou kořenovou zeleninu, která se dá v kuchyni použít různými způsoby.

Pastinák díky cukru, škrobu a pektinu obsahuje poměrně velké množství sacharidů, které poskytují dlouhotrvající pocit sytosti. Obsahuje draslík, a dá se tak využít při odvodňovacích kúrách a snižování hmotnosti. Éterické oleje mu dodávají kořenitou chuť a mírný antibakteriální účinek. Pastinák obsahuje vitamíny skupiny B, které posilují nervy, vitamín C pro zdravý imunitní systém a cenné minerály, jako je hořčík, fosfor a vápník.

SEMO
3

Vlastnosti

Balení
3 g

3 další produkty v této kategorii: