Delikates

23 Kč

výsev: duben do skleníku, truhlíku
duben a květen na záhon

popis výrobce semen, SEMO:
Rostlina keříčkovitá, slabě větvící, s tmavě zeleným listem. Plod je bílý, diskovitý, dužnina smetanově bílá, kompaktní. Při pravidelných sklizních vyniká vysokou násadou mladých plodů a velmi dobrým zdravotním stavem. Vegetační doba je 70 dní do první sklizně. Sklízíme od poloviny července do září. Ze 100 m²lze sklidit 40 – 60 kg plodů.

Množství

Patizony byly hojně pěstovanou zeleninou a rostly snad na každé zahrádce. Konzumovali se v různých velikostech během léta a podzimu, a díky výborné skladovatelnosti vydrželi takřka až do jara. Obalené ve strouhance a smažené jako řízky bývaly lahůdkou. Než je ve velkém začaly vytlačovat cukety.
Patizony ale nezmizely úplně. Pořád je skupina zahrádkářů, kteří na ně nedají dopustit.

Patizon je kultivar tykve obecné. Jeho plod je ve tvaru zploštělého disku, okraje má silně vlnité. Dužina je spíše moučná, k přímé konzumaci jsou lepší patizony dozrálé. Lze je jíst i se semeny a se slupkou. Jsou upravitelné na mnoho způsobů. Vaří se v páře nebo ve vodě, dusí se, smaží i pečou. Patizony se také nakládají do sladkokyselého nálevu. Velmi zajímavou delikatesou jsou malé nakládané plůdky.

Vysévají se přímo na záhon do hnízd po 2 semenech. V chladnějších oblastech se předpěstovává sadba. K její přípravě ale stačí 3 - 4 týdny, počáteční růst patizonů je rychlý. Ploše diskovité plody sklizené na podzim, před příchodem prvních mrazíků, jsou výborně skladovatelné.
Skladujte v suchu při teplotě minimálně 12 °C, sklep na jablka s teplotou těsně nad bodem mrazu není pro skladování patizonů vhodný. Méně tradiční je sklizeň malých plodů a jejich nakládání.
Necháte-li na rostlině plody dozrát, vyvine se jich 5 - 7 a rostlina nasazování dalších plodů omezí. Přirozeně se snaží vyživit semena, která se v plodech vyvíjejí a vytvořit další generaci. Když budete ale mladé plody pravidelně sklízet, rostlina bude nasazovat další a další. Stejně jako cukety, má i patizon v genech opakovanou plodnost.
Mladé plody jsou výborné pro nakládání ve sladkokyselém nálevu, v průběhu léta je můžete i grilovat nebo dusit v zeleninových směsích.

Patizony se snadno kříží se všemi typy tykví z rodu Cucurbita pepo. Sběr vlastního osiva z plodů, které pěstujete na zahrádce, je problematický. Patizony jsou cizosprašné, pro úspěšný vývoj plodu musí nejčastěji včely nebo čmeláci, přenést pyl ze samčího květu na květ samičí. Včely ale létají až kilometr daleko a snadno opylí vaše patizony například s cuketami od sousedů. Potomstvo, které pak vyroste ze semen vašich patizonů může být značně variabilní.

SEMO
3

Vlastnosti

Balení
1,5 g

5 další produkty v této kategorii: