Karmína

23 Kč

LETNÍ
výsev: březen a duben a ještě v srpnu na záhon
vegetační doba je 45 - 55 dní

popis výrobce semen, SEMO:
Kvalitní raná letní ředkev protáhlého tvaru s atraktivně zbarvenou bulvičkou. Má středně vzrůstnou rostlinu, bulvička je protáhle kuželovitého tvaru s karmínově červeným povrchem, třetinou vyčnívající z půdy. Dužnina je bílá, jemná, téměř ředkvičkovité chuti. Je určena k přímému konzumu a krátkodobému skladování (do 1 měsíce). Odrůda je odolná proti houbovitosti dužniny, pěstitelsky nenáročná. Doporučený pěstební spon 20 × 8 cm.

Množství

Při pěstování ji zařazujeme jako následnou plodinu po sklizni raných brambor, rané zeleniny apod.
Protože tvoří dlouhé bulvy, musí být půda před výsevem řádně prokypřena a připravena. Optimální je i pěstování na hrůbcích. Během vegetace vyžaduje pravidelnou závlahu.

Její pěstování je snadné, nesmí se však zapomenout, že v podmínkách dlouhého dne nevytváří bulvy, ale přímo vybíhá do květu. Proto se musí vysévat na záhon velmi brzy na jaře, nebo pak až ve druhé polovině července a v srpnu, nejlépe do hnízd po 2–3 semenech do sponu 40 x 40 cm. Po vzejití vyjednotíme na 1 rostlinu.

Největším škůdcem ředkví jsou květilky.
Její larvy tvoří chodbičky v hlavách kořenů a tímto je znehodnocují. Rostlina se napadení květilkou brání a tvoří hořčiny, jinak sladká dužina kořene se tím stává téměř nepoživatelnou. Zachytit nálet květilky v letních měsících je prakticky nemožné. Z tohoto důvodu se doporučuje pěstovat ředkve pod netkanou textilií, mechanicky zabrání muškám květilek v nakladení vajíček na kořenové krčky ředkví.

Ředkve sklízíme je v říjnu a listopadu před příchodem silnějších mrazů.
Je vhodná pro přímý konzum i skladování ve sklepech při teplotě 2 až 7 °C. Celou zimu ji můžeme konzumovat přímo nebo využívat v kuchyni k přípravě salátů, obloh apod. Hlavní konzumovanou částí je zdužnatělý kořen. (hlízy). Ten je v závislosti na odrůdě kulovitý, nebo podlouhlý. Kořen může být zbarven bíle, černě, žlutě, červeně nebo hnědě. U nás se dnes pěstuje na zahrádkách jako zelenina. Je oblíbená i v tradiční čínské medicíně, která kořen využívá k léčbě.

Ředkev obsahuje glukosinoláty, raphanol, raphin, minerální látky, vápník, draslík, železo, hořčík, síru, fosfor, vitamin C, B a cukry.
Má antivirový, antibakteriální, antimykotický a dezinfekční účinek. Užívá se jako choleretikum (léčivo zvyšující vylučování žluče). Podporuje trávení, má silné žlučopudné účinky, působí jako preventivní prostředek proti tvorbě močových a ledvinových kamínků. Čistí játra a žaludek, podporuje látkovou výměnu. Povzbuzuje svalovinu tenkého střeva, urychluje proces trávení, příznivě ovlivňuje floru tenkého střeva a ničí škodlivé bakterie. Pro své antimikrobiální účinky se užívá při nachlazení a proti kašli, bronchitidě, astmatu, černému kašli, revmatismu a některých druzích alergií. Její užívání se nedoporučuje osobám, které trpí záněty střev, jater, žlučníku a dnou. Ředkev má také adstringentní (svíravé, stahující) účinky, čehož se využívá i v kosmetice.

SEMO
3

Vlastnosti

Balení
5 g

7 další produkty v této kategorii: