ZIMNÍ výsev: červenec až srpen na záhon vegetační doba je 80 - 90 dní výborná skladovatelnost
popis výrobce semen, SEMO: Zimní ředkev vhodná ke skladování. Tvoří ploše kulovité bulvy, široké 5 – 9 cm s náhlým přechodem do kořene. Povrch je černý a slabě korkovitý. Dužnina je bílá, kompaktní, hvězdicovitě mramorovaná, výrazné chuti, vhodná i pro výrobu šťávy. Je dlouhodobě skladovatelná. Zajímavá pochoutka k pivu.
Při pěstování ji zařazujeme jako následnou plodinu po sklizni raných brambor, rané zeleniny apod. Protože tvoří dlouhé bulvy, musí být půda před výsevem řádně prokypřena a připravena. Optimální je i pěstování na hrůbcích. Během vegetace vyžaduje pravidelnou závlahu.
Její pěstování je snadné, nesmí se však zapomenout, že v podmínkách dlouhého dne nevytváří bulvy, ale přímo vybíhá do květu. Proto se musí vysévat na záhon velmi brzy na jaře, nebo pak až ve druhé polovině července a v srpnu, nejlépe do hnízd po 2–3 semenech do sponu 40 x 40 cm. Po vzejití vyjednotíme na 1 rostlinu.
Největším škůdcem ředkví jsou květilky. Její larvy tvoří chodbičky v hlavách kořenů a tímto je znehodnocují. Rostlina se napadení květilkou brání a tvoří hořčiny, jinak sladká dužina kořene se tím stává téměř nepoživatelnou. Zachytit nálet květilky v letních měsících je prakticky nemožné. Z tohoto důvodu se doporučuje pěstovat ředkve pod netkanou textilií, mechanicky zabrání muškám květilek v nakladení vajíček na kořenové krčky ředkví.
Ředkve sklízíme je v říjnu a listopadu před příchodem silnějších mrazů. Je vhodná pro přímý konzum i skladování ve sklepech při teplotě 2 až 7 °C. Celou zimu ji můžeme konzumovat přímo nebo využívat v kuchyni k přípravě salátů, obloh apod. Hlavní konzumovanou částí je zdužnatělý kořen. (hlízy). Ten je v závislosti na odrůdě kulovitý, nebo podlouhlý. Kořen může být zbarven bíle, černě, žlutě, červeně nebo hnědě. U nás se dnes pěstuje na zahrádkách jako zelenina. Je oblíbená i v tradiční čínské medicíně, která kořen využívá k léčbě.
Ředkev obsahuje glukosinoláty, raphanol, raphin, minerální látky, vápník, draslík, železo, hořčík, síru, fosfor, vitamin C, B a cukry. Má antivirový, antibakteriální, antimykotický a dezinfekční účinek. Užívá se jako choleretikum (léčivo zvyšující vylučování žluče). Podporuje trávení, má silné žlučopudné účinky, působí jako preventivní prostředek proti tvorbě močových a ledvinových kamínků. Čistí játra a žaludek, podporuje látkovou výměnu. Povzbuzuje svalovinu tenkého střeva, urychluje proces trávení, příznivě ovlivňuje floru tenkého střeva a ničí škodlivé bakterie. Pro své antimikrobiální účinky se užívá při nachlazení a proti kašli, bronchitidě, astmatu, černému kašli, revmatismu a některých druzích alergií. Její užívání se nedoporučuje osobám, které trpí záněty střev, jater, žlučníku a dnou. Ředkev má také adstringentní (svíravé, stahující) účinky, čehož se využívá i v kosmetice.