Red Meat

46 Kč

PODZIMNÍ
výsev: červenec až srpen na záhon
vegetační doba je 75 - 85 dní

popis výrobce semen, SEMO:
Ředkev setá Red Meat je ředkev k podzimnímu pěstování s výsevem od poloviny července. Bulva má na povrchu zelenošedou pokožku, jemná dužnina rubínově červené barvy má jemnou, výraznou chuť. Ředkev setá Red Meat je určena pro přímý konzum a vzhledem k atraktivní barvě na řezu je i zajímavou oblohou. Odrůda je středně skladovatelná.

Množství

Při pěstování ji zařazujeme jako následnou plodinu po sklizni raných brambor, rané zeleniny apod.
Protože tvoří dlouhé bulvy, musí být půda před výsevem řádně prokypřena a připravena. Optimální je i pěstování na hrůbcích. Během vegetace vyžaduje pravidelnou závlahu.

Její pěstování je snadné, nesmí se však zapomenout, že v podmínkách dlouhého dne nevytváří bulvy, ale přímo vybíhá do květu. Proto se musí vysévat na záhon velmi brzy na jaře, nebo pak až ve druhé polovině července a v srpnu, nejlépe do hnízd po 2–3 semenech do sponu 40 x 40 cm. Po vzejití vyjednotíme na 1 rostlinu.

Největším škůdcem ředkví jsou květilky.
Její larvy tvoří chodbičky v hlavách kořenů a tímto je znehodnocují. Rostlina se napadení květilkou brání a tvoří hořčiny, jinak sladká dužina kořene se tím stává téměř nepoživatelnou. Zachytit nálet květilky v letních měsících je prakticky nemožné. Z tohoto důvodu se doporučuje pěstovat ředkve pod netkanou textilií, mechanicky zabrání muškám květilek v nakladení vajíček na kořenové krčky ředkví.

Ředkve sklízíme je v říjnu a listopadu před příchodem silnějších mrazů.
Je vhodná pro přímý konzum i skladování ve sklepech při teplotě 2 až 7 °C. Celou zimu ji můžeme konzumovat přímo nebo využívat v kuchyni k přípravě salátů, obloh apod. Hlavní konzumovanou částí je zdužnatělý kořen. (hlízy). Ten je v závislosti na odrůdě kulovitý, nebo podlouhlý. Kořen může být zbarven bíle, černě, žlutě, červeně nebo hnědě. U nás se dnes pěstuje na zahrádkách jako zelenina. Je oblíbená i v tradiční čínské medicíně, která kořen využívá k léčbě.

Ředkev obsahuje glukosinoláty, raphanol, raphin, minerální látky, vápník, draslík, železo, hořčík, síru, fosfor, vitamin C, B a cukry.
Má antivirový, antibakteriální, antimykotický a dezinfekční účinek. Užívá se jako choleretikum (léčivo zvyšující vylučování žluče). Podporuje trávení, má silné žlučopudné účinky, působí jako preventivní prostředek proti tvorbě močových a ledvinových kamínků. Čistí játra a žaludek, podporuje látkovou výměnu. Povzbuzuje svalovinu tenkého střeva, urychluje proces trávení, příznivě ovlivňuje floru tenkého střeva a ničí škodlivé bakterie. Pro své antimikrobiální účinky se užívá při nachlazení a proti kašli, bronchitidě, astmatu, černému kašli, revmatismu a některých druzích alergií. Její užívání se nedoporučuje osobám, které trpí záněty střev, jater, žlučníku a dnou. Ředkev má také adstringentní (svíravé, stahující) účinky, čehož se využívá i v kosmetice.

SEMO, Asie
4

Vlastnosti

Balení
3,5 g

7 další produkty v této kategorii: