POLORANÁ výsev: únor a březen do skleníku březen, duben a srpen na záhon vegetační doba je 32 - 36 dní
popis výrobce semen, SEMO: Kvalitní poloraná odrůda bílé ředkvičky, vhodná především pro drobné pěstitele. Má středně velký, světle zelený až šedý list. Bulvička je dlouhá, vřetenovitě válcovitá, přechod do kořínku je pozvolný. Vyčnívá asi čtvrtinu délky nad povrch půdy. Povrch bulvičky je bílý, hladký, v nadzemní části nazelenalý. Dužnina je ledově bílá, křehká, nasládlá, příjemně pálivá. Při včasném sklizení jsou bulvičky velmi kvalitní. Doporučujeme postupné výsevy.
Ředkvičky mají kořen kulovitý nebo válcovitý, různě zbarvený. Od bílé, k červeným až fialovým barvám. Dužnina je bílá, někdy s nádechem do růžova, u starších je se skelným nádechem. Chuť ředkvičky je různě palčivá, někdy je jemná. To závisí na zálivce a počasí během vegetace. Ty nejštiplavější se mohou posolit, čímž se uvolní jejich palčivá chuť.
Ředkvička je plodina krátkého dne. To znamená, že jakostní bulvičky se vytvářejí jen na jaře a jen na podzim, kdy je den kratší. V létě – při dlouhém dni – vytváří rostlina květní stonky a semena. Proto se v létě nepěstuje.
Aby ředkvičky byly chutné a šťavnaté, musí rychle vyrůst, to znamená, že se musí hodně zalévat. Při kolísající vlhkosti budou dřevnatět. Ředkvička vyžaduje lehčí, kypré a humusem bohaté půdy s dostatkem pohotových živin a pravidelným zásobováním vodou. Vyséváme do řádků vzdálených 20 cm a rostliny pak jednotíme na 3 - 4 cm. Při rychlení je vhodný spon 15 x 3 cm. Na jeden běžný metr řádku potřebujeme 100 semen, vyséváme 2,5 g na metr čtvereční. Vegetační doba je 32 - 36 dní.
K RYCHLENÍ S výsevem ředkviček do teplého pařeniště nebo skleníku se začíná zhruba od poloviny února. K výsevu na venkovní záhon je potřeba netkané textilii. To postačí, aby se ředkvičkám vytvořilo příznivé mikroklima. S výsevem na záhon se může začít ihned, jakmile oschne půda a může se připravit. Seje se do řádků asi deseti centimetrů vzdálených, v řádku od sebe na 3 cm tak, abychom už je nemuseli jednotit. Výsev se vydatněji zalije, přikryje netkanou textilií a další závlahu provádíme už jen přes textilii. Textilie se velmi osvědčuje i jako mechanická ochrana proti škůdcům, hlavně dřepčíkům a květilkám. Pokud to není nezbytně nutné, textilie se nesundává. Sklízí se podle počasí a teplot při vegetaci za 30 až 40 dní. Výsev se nemá přehušťovat a ani nepřelévat. Ve vysoké vlhkosti se rozvíjí plísně a hnilobné procesy. Ředkvičky si poměrně dobře poradí se suchem. Kořínek se natáhne i více jak 30 cm do hloubky země.
CELOROČNÍ: Ředkvičky mají rády teploty kolem 20°C. S teplotami kolem a nad 30 °C si ředkvičky poradí po svém. Dochází k vyšeptávání (tvorba dutinek v dužině) a k praskání bulev. Navíc - vysoké letní teploty a dlouhé letní dny u ředkviček spouští proces vykvétání.
ŘEDKVIČKA A ZDRAVÍ Ředkvičky jsou bohatým zdrojem vitaminu C, důležitého antioxidantu, jež chrání buňky lidského těla před volnými radikály. Obsahují i kyselinu listovou, nezbytnou pro zdravý vývoj plodu v matčině lůně, pro děti v době růstu i pro dospělé. Ředkvičky jsou bohaté na selen, další antioxidant, který naše tělo zbavuje těžkých kovů, podporuje produkci hormonů štítné žlázy a je důležitým prvkem pro plodnost mužů. Hořčičné oleje dodávají ředkvičkám jejich typickou, štiplavou chuť. Je ochranným štítem proti napadení škůdců zvenčí. Stejně tak působí i v našem těle – zabíjejí bakterie a plísně na našich sliznicích. V trávicím traktu se při nesprávném stylu stravování a infekcích rozmnožují bakterie a plísně, které způsobují řadu problémů – nadýmání, střevní a žaludeční potíže, průjmy apod. Pravidelnou konzumací ředkviček můžeme tyto přemnožené kultury účinně likvidovat a zabraňovat jejich dalšímu množení.