VELMI RANÁ výsev: únor a březen do skleníku březen, duben a srpen na záhon vegetační soba je 31 - 35 dní
popis výrobce semen, SEMO: Červenobílá, kulovitá až ploše kulovitá bulvička s převážně náhlým přechodem do středně silného hlavního kořínku. Povrch je hladký, v horních dvou třetinách šarlatově červený, ve spodní třetině bílý bez postranních kořínků. Dužnina je převážně narůžovělá, jemná, šťavnatá, nasládlá. Rostlina je slabě olistěná. Velmi raná ředkvička, hodí se pro rychlení i pro polní výsevy s intenzivní agrotechnikou. Odolná vůči vyšeptávání bulviček. Dobře se svazkuje. Jedna z nejranějších odrůd, vegetační doba je 31 – 35 dní.
Kořen má kulovitý nebo válcovitý, různě zbarvený. Od bílé, k červeným až fialovým barvám. Dužnina je bílá, někdy s nádechem do růžova, u starších je se skelným nádechem. Chuť ředkvičky je různě palčivé, někdy je jemná. To závisí na zálivce a počasí během vegetace. Ty nejštiplavější se mohou posolit, čímž se uvolní jejich palčivá chuť.
Ředkvička je plodina krátkého dne. To znamená, že jakostní bulvičky se vytvářejí jen na jaře a jen na podzim, kdy je den kratší. V létě – při dlouhém dni – vytváří rostlina květní stonky a semena. Proto se v létě nepěstuje.
Aby ředkvičky byly chutné a šťavnaté, musí rychle vyrůst, to znamená, že se musí hodně zalévat. Při kolísající vlhkosti budou dřevnatět. Ředkvička vyžaduje lehčí, kypré a humusem bohaté půdy s dostatkem pohotových živin a pravidelným zásobováním vodou. Vyséváme do řádků vzdálených 20 cm a rostliny pak jednotíme na 3 - 4 cm. Při rychlení je vhodný spon 15 x 3 cm. Na jeden běžný metr řádku potřebujeme 100 semen, vyséváme 2,5 g na metr čtvereční. Vegetační doba je 32 - 36 dní.
K RYCHLENÍ S výsevem ředkviček do teplého pařeniště nebo skleníku se začíná zhruba od poloviny února. K výsevu na venkovní záhon je potřeba netkané textilii. To postačí, aby se ředkvičkám vytvořilo příznivé mikroklima. S výsevem na záhon se může začít ihned, jakmile oschne půda a může se připravit. Seje se do řádků asi deseti centimetrů vzdálených, v řádku od sebe na 3 cm tak, abychom už je nemuseli jednotit. Výsev se vydatněji zalije, přikryje netkanou textilií a další závlahu provádíme už jen přes textilii. Textilie se velmi osvědčuje i jako mechanická ochrana proti škůdcům, hlavně dřepčíkům a květilkám. Pokud to není nezbytně nutné, textilie se nesundává. Sklízí se podle počasí a teplot při vegetaci za 30 až 40 dní. Výsev se nemá přehušťovat a ani nepřelévat. Ve vysoké vlhkosti se rozvíjí plísně a hnilobné procesy. Ředkvičky si poměrně dobře poradí se suchem. Kořínek se natáhne i více jak 30 cm do hloubky země.
CELOROČNÍ: Ředkvičky mají rády teploty kolem 20°C. S teplotami kolem a nad 30 °C si ředkvičky poradí po svém. Dochází k vyšeptávání (tvorba dutinek v dužině) a k praskání bulev. Navíc - vysoké letní teploty a dlouhé letní dny u ředkviček spouští proces vykvétání.
ŘEDKVIČKA A ZDRAVÍ Ředkvičky jsou bohatým zdrojem vitaminu C, důležitého antioxidantu, jež chrání buňky lidského těla před volnými radikály. Obsahují i kyselinu listovou, nezbytnou pro zdravý vývoj plodu v matčině lůně, pro děti v době růstu i pro dospělé. Ředkvičky jsou bohaté na selen, další antioxidant, který naše tělo zbavuje těžkých kovů, podporuje produkci hormonů štítné žlázy a je důležitým prvkem pro plodnost mužů. Hořčičné oleje dodávají ředkvičkám jejich typickou, štiplavou chuť. Je ochranným štítem proti napadení škůdců zvenčí. Stejně tak působí i v našem těle – zabíjejí bakterie a plísně na našich sliznicích. V trávicím traktu se při nesprávném stylu stravování a infekcích rozmnožují bakterie a plísně, které způsobují řadu problémů – nadýmání, střevní a žaludeční potíže, průjmy apod. Pravidelnou konzumací ředkviček můžeme tyto přemnožené kultury účinně likvidovat a zabraňovat jejich dalšímu množení.