Směs barev

Směs barev

27 Kč

výsev: únor a březen do skleníku
březen, duben a srpen na záhon
vegetační doba je 25 - 40 dní

popis výrobce semen, SEMO:
Směs barevných odrůd vhodných pro rychlení i pole. Osivo jednotlivých odrůd je v sáčku barevně odlišeno mořením.

Množství

Ředkvičky mají kořen kulovitý nebo válcovitý, různě zbarvený. Od bílé, k červeným až fialovým barvám. Dužnina je bílá, někdy s nádechem do růžova, u starších je se skelným nádechem.
Chuť ředkvičky je různě palčivá, někdy je jemná. To závisí na zálivce a počasí během vegetace. Ty nejštiplavější se mohou posolit, čímž se uvolní jejich palčivá chuť.

Ředkvička je plodina krátkého dne.
To znamená, že jakostní bulvičky se vytvářejí jen na jaře a jen na podzim, kdy je den kratší. V létě – při dlouhém dni – vytváří rostlina květní stonky a semena. Proto se v létě nepěstuje.

Aby ředkvičky byly chutné a šťavnaté, musí rychle vyrůst, to znamená, že se musí hodně zalévat. Při kolísající vlhkosti budou dřevnatět.
Ředkvička vyžaduje lehčí, kypré a humusem bohaté půdy s dostatkem pohotových živin a pravidelným zásobováním vodou. Vyséváme do řádků vzdálených 20 cm a rostliny pak jednotíme na 3 - 4 cm. Při rychlení je vhodný spon 15 x 3 cm.
Na jeden běžný metr řádku potřebujeme 100 semen, vyséváme 2,5 g na metr čtvereční. Vegetační doba je 32 - 36 dní.

K RYCHLENÍ
S výsevem ředkviček do teplého pařeniště nebo skleníku se začíná zhruba od poloviny února. K výsevu na venkovní záhon je potřeba netkané textilii. To postačí, aby se ředkvičkám vytvořilo příznivé mikroklima. S výsevem na záhon se může začít ihned, jakmile oschne půda a může se připravit. Seje se do řádků asi deseti centimetrů vzdálených, v řádku od sebe na 3 cm tak, abychom už je nemuseli jednotit. Výsev se vydatněji zalije, přikryje netkanou textilií a další závlahu provádíme už jen přes textilii. Textilie se velmi osvědčuje i jako mechanická ochrana proti škůdcům, hlavně dřepčíkům a květilkám. Pokud to není nezbytně nutné, textilie se nesundává. Sklízí se podle počasí a teplot při vegetaci za 30 až 40 dní.
Výsev se nemá přehušťovat a ani nepřelévat. Ve vysoké vlhkosti se rozvíjí plísně a hnilobné procesy.
Ředkvičky si poměrně dobře poradí se suchem. Kořínek se natáhne i více jak 30 cm do hloubky země.

CELOROČNÍ:
Ředkvičky mají rády teploty kolem 20°C. S teplotami kolem a nad 30 °C si ředkvičky poradí po svém. Dochází k vyšeptávání (tvorba dutinek v dužině) a k praskání bulev. Navíc - vysoké letní teploty a dlouhé letní dny u ředkviček spouští proces vykvétání.

ŘEDKVIČKA A ZDRAVÍ
Ředkvičky jsou bohatým zdrojem vitaminu C, důležitého antioxidantu, jež chrání buňky lidského těla před volnými radikály. Obsahují i kyselinu listovou, nezbytnou pro zdravý vývoj plodu v matčině lůně, pro děti v době růstu i pro dospělé. Ředkvičky jsou bohaté na selen, další antioxidant, který naše tělo zbavuje těžkých kovů, podporuje produkci hormonů štítné žlázy a je důležitým prvkem pro plodnost mužů.
Hořčičné oleje dodávají ředkvičkám jejich typickou, štiplavou chuť. Je ochranným štítem proti napadení škůdců zvenčí. Stejně tak působí i v našem těle – zabíjejí bakterie a plísně na našich sliznicích. V trávicím traktu se při nesprávném stylu stravování a infekcích rozmnožují bakterie a plísně, které způsobují řadu problémů – nadýmání, střevní a žaludeční potíže, průjmy apod. Pravidelnou konzumací ředkviček můžeme tyto přemnožené kultury účinně likvidovat a zabraňovat jejich dalšímu množení.

27

Vlastnosti

Balení
5 g