Salvia dorisiana Šalvěj s vůní ovoce je široce rozložitá trvalka s nádhernými růžovými květy, které rozkvétají již v zimě. Celá rostlina je jemně ochlupená včetně květu. Příjemně voní po ovocném koktejlu, s akcentem na mango, broskev a grep. Pár lístků ovocné šalvěje dodají svěží vůni tropického koktejlu, drinku, limonád. Příjemně ochutí salsy k masu i čokoládové dezerty. Vyzkoušejte netradiční čaj vyrobený z čerstvé či sušené šalvěje. Často se přidává do ovocných salátů, limonád, šťáv nebo sladkých pokrmů a to pouze čerstvá, protože usušená rychle ztrácí aroma.
Šalvěj ovocná, Salvia dorisiana, vytrvalá, teploty nad +10°C. Stále zelená rostlina se pěstuje jako přenosná rostlina, kterou můžete od jara do konce léta dát na poloslunné nebo slunečné místo (balkón, terasa) nebo na zahradu. Je dobře ji chránit před větrem a ostrým poledním sluncem. Potřebuje propustnou půdu a vlhkost, ne však přemokření. Přihnojujeme speciálním hnojivem na bylinky. Dosahuje výšky i přes 50 cm, v případě potřeby rostlinu na jaře seřízneme, což rostlině nevadí. Tím se nám keřík rozkošatí. Přezimování: Na podzim, na konci vegetačního období, když už se teploty blíží k + 5°C, rostlinu přeneseme do světlé místnosti. V ní ji přezimujeme při teplotách nejlépe od okolo +10°C. Rostlina odpočívá, nespotřebovává takřka žádnou vodu, proto zaléváme jen výjimečně, tak jednou za měsíc a málo. Nejvíce škody nadělá přemokření v nádobě, a to vždy vede k uhnití kořenů a zničení rostliny. Při vyšších teplotách při přezimování se musí zalévat častěji, ale nehnojí se. S hnojením a se zvýšenou zálivkou se začíná až na jaře, až se nádoba přenese do vyšších teplot, třeba do skleníku a je jen na nás, kdy ji vyneseme na venkovní stanoviště. A dle potřeby, a před mrazíky ji ještě můžeme na noc či i den uklízet do skleníku.