Gelbus

37 Kč

ŘÍMSKÝ SALÁT, soudeček
výsev:
březen a duben a červenec, pouze na záhon 

popis výrobce semen, SEMO:
Salát římský Gelbus je pozdní odrůda salátu římského typu, vhodná pro jarní a podzimní pěstování. Listy jsou vzpřímené, obvejčité, světle až středně žlutavé až zelené, bez antokyanu, tlusté, středně bublinaté, se slabě zvlněným okrajem. Hlávka je otevřená, volná, na řezu elipsovitá. Doba vybíhání do květu v podmínkách dlouhého dne střední až pozdní. Salát římský Gelbus je rezistentní k plísni salátové a k virové mozaice salátu.

Výrobce: SEMO, Balení: 0,7 g
Množství sáčků

Římský salát je zřejmě nejstarší ze všech druhů salátů.
Jeho největší výhodou oproti hlávkovému salátu je jeho odolnost vybíhat v létě do květu. Nejčastěji se využívá v syrovém stavu do salátů. Je klíčovou surovinou pro přípravu salát Ceasar.

Římský salát tvoří protáhlou, uzavřenou hlávku připomínající Pekingské zelí. Hlávky jsou obvykle až 40 cm vysoké a váží cca 3 kg. Podlouhlé listy mají výrazné žebrování. Obvykle jsou světle zelené, mohou být však i tmavě zelené nebo načervenalé. Mladé listy jsou pevné a poměrně robustní.

Římský salát velmi dobře roste v chladném období, miluje teploty mezi 7 až 24 °C, ale na rozdíl od jiných salátů snese i horko. Nejvhodnější je pěstovat římský salát na jaře a na podzim. Vhodná doba pro sklizeň listů salátu je brzké ráno, kdy jsou nejčerstvější a na vrcholu své chuti.
Semena vyséváme při jarním výsevu od dubna do května. Sklizeň začíná zhruba po třech měsících od výsevu.
Při letním výsevu v červenci sklízíme v říjnu.

Výsev provádíme přímo na venkovní záhon nebo do truhlíků. Truhlíkové výsevy se přepichují do sadbovačů nebo květináčů.
Přímý výsev na venkovní záhon se nejlépe hodí při letním výsevu, předpěstování sazenic při jarním.
Po sklizni se doporučuje svazek listů svázat k sobě provázkem, aby se vnitřek hlávek tmou vybělil. Bělení zajistí zjemnění chuti a křehkost listů. 

SEMO
37

Vlastnosti

Balení
0,7 g