ŘÍMSKÝ SALÁT, soudeček výsev: únor a březen skleník, truhlík březen a duben a červenec křehké, křupavé, listy cylindrická hlávka vysoká až 25 cm popis výrobce semen, Dobrá Semena: Salát Paris White (Blonde Maraichere) tvoří protáhlé cylindrické hlávky vysoké cca 25 cm, s užší listovou manžetou. Listy jsou chutné, křehké a křupavé. Jednoduché pěstování a dobrý zdravotní stav. Semena pochází z BIO produkce, byla pěstována na certifikovaných plochách s dodržením veškerých požadavků kladených na BIO osiva.
Římský salát je zřejmě nejstarší ze všech druhů salátů. Jeho největší výhodou oproti hlávkovému salátu je jeho odolnost vybíhat v létě do květu. Nejčastěji se využívá v syrovém stavu do salátů. Je klíčovou surovinou pro přípravu salát Ceasar.
Římský salát tvoří protáhlou, uzavřenou hlávku připomínající Pekingské zelí. Hlávky jsou obvykle až 40 cm vysoké a váží cca 3 kg. Podlouhlé listy mají výrazné žebrování. Obvykle jsou světle zelené, mohou být však i tmavě zelené nebo načervenalé. Mladé listy jsou pevné a poměrně robustní.
Římský salát velmi dobře roste v chladném období, miluje teploty mezi 7 až 24 °C, ale na rozdíl od jiných salátů snese i horko. Nejvhodnější je pěstovat římský salát na jaře a na podzim. Vhodná doba pro sklizeň listů salátu je brzké ráno, kdy jsou nejčerstvější a na vrcholu své chuti. Semena vyséváme při jarním výsevu od dubna do května. Sklizeň začíná zhruba po třech měsících od výsevu. Při letním výsevu v červenci sklízíme v říjnu.
Výsev provádíme přímo na venkovní záhon nebo do truhlíků. Truhlíkové výsevy se přepichují do sadbovačů nebo květináčů. Přímý výsev na venkovní záhon se nejlépe hodí při letním výsevu, předpěstování sazenic při jarním. Po sklizni se doporučuje svazek listů svázat k sobě provázkem, aby se vnitřek hlávek tmou vybělil. Bělení zajistí zjemnění chuti a křehkost listů.