Malabarský špenát, Bassela rubra

Bazela, malabarský špenát

30 Kč

Basella rubra
Je to především překrásná rostlina na záhon nebo do nádob. Podle způsobu pěstování na záhonu či v nádobách se buďto pne po oporách do výšky, aby vytvořila hustou, zelenou stěnu. Nebo se pěstuje v nádobách bez opory, pak vytvoří husté a dlouhé převisy ozdobené růžovobílými drobnými květy v klasech.
Parádu navyšují listy, které mají světle zelenou barvu, která časem přechází ve vínově červenou.
Velké, dužnaté listy se mohou otrhávají po celé léto, a používat jako nejrůznější saláty, nebo se tepelně upravují na velice chutný špenát.

Výrobce: JIKL, Balení: 15 semen
Množství sáčků

Bazela, malabarský špenát, Basella rubra, - letnička
Pnoucí či plazivé lodyhy dosahují v Indii délky až deset metrů, protože tam roste jako trvalka. U nás jako letnička a vyroste si 2 metry. Květy má drobné a růžovobílé, rostou v klasech. Plodem jsou tmavě fialové nažky, používané jako barvivo. Listy jsou dužnaté, celokrajné, srdcovitého tvaru. Z počátku mají světle zelenou barvu, která přechází ve vínově červenou.
Je to krásná rostlina, která je pnoucí se po opoře, nebo tvoří mohutné převisy. Nejvíce roste na jaře a na podzim, kdy není tak prudké slunce. Přímé slunce nutí rostliny vybíhat do květu. Půdu vyžaduje středně těžkou, mírně zásaditou, přímé hnojení mu nedělá dobře. Pravidelná zálivka zajistí, že listy zůstanou svěží a křupavé. Obsahuje vitamín A, B, vápník a železo, jsou i dobrým zdrojem vlákniny.

Listy jsou velké, dužnaté, šťavnaté a velice chutné. Čerstvé listy se mohou otrhávat po celé léto. Mohou se jíst syrové jako saláty, nebo se přidávají do různých pokrmů teplé kuchyně. Nejznámějším zpracováním je velice chutný špenát.
Větší listy se sestřihávají celé v růžici nad srdcem rostliny, čímž docílíte toho, že rostlina znovu obrazí. Nadbytek sklizených listů se může spařit a zamrazit. Čerstvé listy v lednici vydrží svěží až po dobu dvou týdnů.
V našich podmínkách je lepší si předpěstovat sazenice, než venkovní výsev semen. Když se sazenička vysadí na záhon či do nádoby, musíme určit, zda zhotovíme podporu a její šlahouny porostou vzhůru, nebo se nechají bez podpory a tak vytvoří mohutné převisy.

Výsev semen do truhlíků či kelímků začíná od března a v dubnu. V truhlíku uděláme ve sponu 3x3 důlky, dáme po jednom semínku a zasypeme. Povrch substrátu mírně utlačíme a opatrně zalijeme. Truhlík umístíme na stanoviště chráněné před průvanem, s teplotou kolem 20 °C. Přikryjeme tabulkou skla nebo průsvitnou fólií, aby semena měla světlo, ale hlavně, aby se zachovala vlhkost v prostoru výsevu a semena tak namohla zaschnout. Až začnou semena klíčit, průhledný kryt se ihned odstraní, abychom zajistili co nejvíce světla pro vzcházejícím semenáčkům. A pokud je možné, sníží se teplota na 15°C.
Vzcházející semenáčky s vyvinutými děložními lístky přepícháme do kelímků, aby v nich vytvořily pevný kořenový bal, aby před venkovní výsadbou kvalitně zakořenily a zesílily. Nejsou ale otužilé, proto je na venkovní výsadbu musíme otužovat, což znamená nejen je chránit před chladem, ale i před jarním spalujícím sluncem.

JIKL
12

Vlastnosti

Balení
15 semen