HALLOWEEN na vyřezávání, na podzimní svátek váha tykve je 8 až 12 kg
Popis výrobce semen, SEMO: Ideální tykev pro podzimní svátek Halloween. Kulatý, hladký a pevný plod váží okolo 8 – 12 kg, pokožka je lesklá, jasně oranžová. Dužnina je kompaktní, oranžová. Vhodná pro konzervování.
Tykve velkoplodé typu Halloween se pěstují prakticky už jen kvůli podzimnímu svátku stejného názvu. Tykvím se vydlabe jádřinec, do slupky se vyřezávaly otvory na motivy luceren a bubáků. Dovnitř se umísťují svíčky a hotové dílo noci svítící a vypadá to úžasně. Podle odrůdy jsou tyto tykve těžké od 4 do 12 kg, takže si každý může vybrat potřebnou velikost. Plody jsou pevné, kulaté, hladké, pokožka lesklá, jasně oranžová, dužina kompaktní, oranžová a je vhodná ke konzervování. Nebo na polévku, jak je uvedeno níže. Protože vydlabaný vnitřek tykví Halloween se nemusí vyhazovat:
Dýňová semínka obsahují až 30 % bílkovin, takže jsou skvělou rostlinnou alternativou pro doplnění bílkovin. Můžete je lehce opražit s trochou soli a je výživná svačina. Díky vysokému obsahu tryptofanu, aminokyseliny podporující produkci serotoninu a melatoninu, jsou perfektní ke konzumaci před spaním, zajistí klidný spánek. Semínka je možné namočit na několik hodin před pražením do slané vody. To aktivuje enzymy a usnadňuje trávení, což znamená, že z nich tělo získá více živin. Dužina dýně je plná beta-karotenu, který tělo přeměňuje na vitamín A. Ten je klíčový pro posílení imunitního systému a zdraví očí. Dužinu můžete snadno přidat do smoothie, polévek nebo omáček – jemně osladí a dodá krémovou texturu. Dužina se před použitím lehce povaří v páře, zlepší se tím její stravitelnost a zvýší se biologická dostupnost beta-karotenu. Tělo pak lépe vstřebá tento silný antioxidant. A kapka olivového oleje efekt ještě posílí. Pleťová maska – dýňová dužina se smíchá s trochou medu a s jogurtem a takto se vytvoří přírodní pleťová maska. Dužina je bohatá na vitamíny A a C, které zlepšují hydrataci a pružnost pokožky. Pro intenzivní péči se smíchá dužina se lžičkou kokosového oleje, pleť pak bude hebká a zářivá díky hluboké hydrataci. Pražená dýňová semínka jsou skvělým doplňkem do salátů, ovesných kaší nebo pečiva. Přidají křupavou texturu a zdravé tuky, včetně omega-3, které podporují zdraví srdce. Semínka se orestují při teplotě maximálně 150 °C, po dobu 10-15 minut. Nižší teplota zachová cenné tuky a živiny, které by se při vyšších teplotách mohly ztratit.
Stejně jako tykev Hokkaido se dá využít i dužina tykve Halloween. Klasická dýňová polévka je rychlá, výživná a plná vitamínů. Přidá se do ní trocha čerstvého zázvoru, který podpoří trávení a přidá pikantní chuť. Je ideální pro zahřátí během chladných podzimních večerů. Přidání černého pepře do polévky zvyšuje vstřebávání beta-karotenu až o 2000 %.
1 střední dýně (asi 1 kg), oloupaná a nakrájená na kostky 1 cibule nakrájená na jemno 3 stroužky nasekaného česneku 1 polévková lžíce čerstvého, nastrouhaného zázvoru 1 mrkev nakrájená na kostičky 1 brambora nakrájená na kostky 1 litr zeleninového vývaru 200 ml kokosového mléka 1 lžička kurkumy Sůl a pepř podle chuti Olivový olej na restování Špetka černého pepře pro zvýšení vstřebávání beta-karotenu
Ve velkém hrnci se rozehřeje olivový olej a přidá cibuli. Restuje se dozlatova asi 5 minut. Poté se přidá česnek a zázvor a restuje se další 2 minuty, dokud se neuvolní aroma. Přidá se nakrájená dýně, mrkev a brambora. Orestuje pár minut a poté přilije zeleninový vývar tak, aby byla zelenina ponořená. Směs se přivede k varu, poté se sníží teplota a nechá se vařit na mírném ohni asi 20 minut, dokud není zelenina měkká. Pomocí tyčového, ponorného mixéru se rozmixuje polévka dohladka. Přidá se kokosové mléko a kurkuma a vše se dobře promíchá. Pokud je polévka příliš hustá, přidá se trocha vody nebo vývaru. Na dochucení se přidá sůl, pepř a špetka černého pepře, dobře se promíchá a ještě krátce povařte. Podává se horká s trochou opečených dýňových semínek na vrchu a kapkou kokosového mléka pro ozdobu.