HOKKAIDO oranžová na vaření průměr tykve je 20 až 25 cm
Popis výrobce semen, SEMO: Tykev velkoplodá Hokkaido Orange je plazivá rostlina s jasně oranžovými plody ploše kulovitého tvaru, o průměru 20 až 25 cm. Předností odrůdy je vysoký podíl dužniny k semeníku a vysoký obsah karotenu. Tykev Hokkaido je chutná, všestranně využitelná tykev, oceňovaná ve vegetariánské kuchyni a v přípravě racionální výživy.
Nejoblíbenější a nejznámější jsou recepty na polévku z tykve hokkaido. Dýni důkladně omyjeme, rozkrojíme napůl a ze středu odstraníme semínka, pak ji očistíme a nakrájíme na kostičky. Dýně hokkaido se vaří i se slupkou. V hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Může se přidat na kostičky nakrájená mrkev. Nakonec přidáme dýni a orestujeme. Při míchání přidáme koření, nejvíce muškátu a pepře, a lehce osmažíme. Po chvíli zalijeme vodou, vhodíme kostku bujónu a vaříme do změknutí. Poté ručním mixérem rozmixujeme na jemné pyré. Přidáme rostlinnou smetanu, nebo kokosové mléko, a důkladně promícháme. Polévku podle potřeby dochutíme solí, pepřem, muškátem, kurkumou, můžeme přidat i trochu koriandru. Při podávání ozdobíme kouskem petrželky a lžičkou smetany nebo kokosového mléka.
Základem úspěšného pěstování dýně hokkaido je středně těžká půda s dostatečným množstvím vláhy a hodně bohatá na živiny. Před výsevem semen nebo výsadbou předpěstovaných sazenic se zapracuje na záhon vyzrálý kompost nebo rozležený chlévský hnůj. Na pěstování dýní je výborný kompost. Dýně je rostlina teplomilná, proto je potřeba ji zajistit teplo a sluneční paprsky. Potřebuje hodně prostoru, nejlépe se cítí, když je úplně mimo zeleninové záhony. Kvůli možnému přenosu houbových nemocí se nepěstuje dýně poblíž okurek, rajčat nebo brambor a hlavně nikdy ne na záhonech po nich. Dýňová semena se vysévají přímo na záhon v druhé polovině května do předem připravených jamek do hloubky 3 až 5 cm a ve vzdálenosti 1,2 až 1,5 metru od sebe. Musí se počítat s tím, že se hokkaido hodně rozroste, proto potřebuje dostatek místa.
S předpěstováním sazenic se začíná začátkem dubna. Semena se zasejí do zahradnického substrátu 2 až 3 cm hluboko. Rychle vzcházejí a rostou. Potřebují dostatek rozptýleného světla, vláhy a stálou teplotu. Po třech týdnech rostlinky přesadíme do větších květináčů. Dobře zakořenělé sazenice se vysazují na záhon nebo ještě lépe na kompost v polovině května, po ledových mužích. Do jamky přidáme hnojivo a kompost, a každou sazenici mulčujeme slámou nebo trávou, aby měla dostatek vlhkosti.
Během vegetace záhon odplevelujeme, dokud rostliny nevytvoří souvislý porost. Dýně mají bohatou kořenovou soustavu, která zasahuje hluboko do půdy, a většinou si potřebnou vláhu obstarají samy. Když je ale delší sucho, musíme je občas vydatně zalévat ke kořenům. Nesmáčí se listy, aby se nepodpořilo šíření plísní. Jakmile začnou rostliny dosahovat větších rozměrů, vyplatí se dát k nim oporu, po které se budou plazit a nebudou si navzájem stínit. Jak dýně hokkaido roste, tak je dobré její výhony zkracovat na délku 2 metry. Rostlina se bude nejenže více větvit a bude i více plodit. Plody začínáme sklízet koncem srpna, když jsou sytě oranžově zbarvené, mají dřevnatou stopku a tvrdou slupku. Nedozrálá dýně není chutná, přezrálá ztrácí svojí výživovou hodnotu.
Mladé rostliny likvidují slimáci. Proti nim můžeme využít některý z mnoha osvědčených postupů proti nim. Dýni ničí padlí tykvovitých. Je to světle šedý až bílý povlak, který můžeme pozorovat na listech a později také na stoncích a plodech. Padlím napadená rostlina začne postupně hynout.