KEŘÍČKOVÁ, chřestová jediná tykev keříčková v sortimentu na polévky, vaření a pečení plody sklízíme postupně při délce 25 až 30 cm
popis výrobce semen, SEMO: Keříčková, lahůdková (chřestová) tykev. Plody jsou válcovité až kyjovité, v technické zralosti zelenavě bílé až žlutobílé, v botanické zralosti žluté až krémově žluté. Dužnina je žlutobílá, hustá, šťavnatá. Průměrná hmotnost plodů je 1,5 kg. Vegetační doba je 70 dnů, ze 100 m² lze sklidit 600 – 650 kg plodů. Sklízíme postupně od července do září mladé plody nebo plody v technické zralosti, které můžeme upravit na tykvové zelí nebo přívařky. Spon 120 × 80 cm, 100 × 100 cm.
Tykve jsou teplomilné rostliny. Pochází z tropů, ale jsou dobře přizpůsobivé. Dokážou snést nejen vlhké tropické podnebí, ale i chladné, horské. Vyžadují hlinitou půdu, humózní, středně těžkou, bohatou na živiny s dostatečným množstvím dostupné půdní vláhy. A slunné stanoviště. Tykve vyséváme v první dekádě května do předem připravených hnízd a do hloubky 3 až 5 cm. Poté co rostliny vzejdou a vytvoří 2-3 pravé listy je vyjednotíme do konečného sponu 1,3 až 1,5 x 0,8 až 1 m. Tykve si lze předpěstovat 2 až 3 týdny před výsadbou na konečné stanoviště. Během vegetace se záhon odpleveluje, dokud rostliny nevytvoří souvislý porost. Zaléváme občas, ale vydatně. Přitom dbáme, abychom neovlhčovali listy. Tykve jsou většinou odolné chorobám a škůdcům, přesto se mohou objevit některé následující problémy: padlí okurkové, koncová hniloba plodů, mechanické poškození listů.
Uskladněným plodů tykví vyhovuje chlad, ale nemohou být skladována ve vlhku. Pokud jsou ve sklepě problémy s plísní a vlhkostí, určitě není vhodná pro uskladnění dýní. Stopka se od plodů neodtrhává, ale nechá se na něm zaschnout. Odstraňuje se až těsně před použitím