MUŠKÁTOVÁ na vaření, pečení a smažení váha 8 - 10 kg
popis výrobce semen, SEMO: Má velké, ploše kulovité a žebernaté plody o váze 8 – 10kg. Slupka je tmavě zelená, plně vyzrálá je jasně oranžová, silně ojíněná. Dužina je žlutohnědá, chutné. Dobře vyzrálý plod je díky voskové vrstvičce dobře skladovatelný. Tradiční, původně francouzská odrůda, která nezklame chutí ani výnosem.
Tykev muškátová, nebo-li máslová, nebo-li pižmová má dužinu poměrně měkkou, obsahuje hodně vody a málo škrobu. Hodí se pro všechny kuchyňské úpravy. Nejčastěji se využívá pro přípravu pyré, koláčů či polévek, můžeme ji plnit a zapékat, dusit, vyrábět z ní marmeládu, smažit hranolky, jíst ji syrovou v zeleninových salátech a má mnohé další užití. Plody se uchovávají na suchém a dobře větratelném místě při teplotě 10 až 15 °C, při které slupka dýně ztvrdne, čímž dužinu spolehlivě ochrání. Musí ale být v suchu, nikdy ne ve vlhku.
Tykev muškátová má plazivý růst, vyznačuje se mohutnými liánami s rozložitými listy a silnými úponkami. U nás je spojována hlavně s typem butternut, pro který je typický hruškovitý plod se světle oranžovou, tuhou slupkou a semeníkem ve spodní, rozšířené části. Dužnina butternutů je světle oranžová s oříškovou příchutí.
Tvarová rozmanitost plodů tohoto druhu je ale podstatně širší – plody mohou být kulovité, ploché i válcovité o hmotnosti od 1 do 20 kg. Slupka plodu nemusí být pouze světlá, může být i tmavě zelená nebo téměř oranžová. Na pultech prodejen se prodávají menší, téměř kulovité plody tohoto druhu o hmotnosti 1- 1,5 kg.
Tykev muškátová se pěstuje pro její dužinu, která když je vyzrálá je sytě oranžová, s vysokým obsahem betakarotenu, je sladká a jemně aromatická. Plná chuť dužiny vynikne až u plodů, které jsou dokonale vyzrálé.
Tykve jsou teplomilné rostliny. Pochází z tropů, ale jsou dobře přizpůsobivé. Dokážou snést nejen vlhké tropické podnebí, ale i chladné horské. Semínka tykve by měla být sázena při optimálních teplotách 15 až 25 °C, s vlhkými podmínkami. Většina semen klíčí během několika dní, některé druhy jsou na klíčení náročnější. Po jarních mrazících se rostliny vysazují na záhon asi 1 metr od sebe. Některé druhy potřebují ještě více místa. V době tvorby plodů vyžaduje vydatnou zálivku. Na počátku podzimu se odstraňují nadměrné listy k lepšímu dozrávání tykví během podzimního sluníčka. Uskladněným plodů tykví vyhovuje chlad, ale nemůže být skladována ve vlhku. Pokud jsou ve sklepě problémy s plísní a vlhkostí, určitě není vhodná pro uskladnění dýní. Stopka se od plodů neodtrhává, ale nechá se na něm zaschnout. Odstraňuje se až těsně před použitím.