Baby Spaghetti F1

51 Kč

ŠPAGETOVÁ
při plné zralosti se dužina dělí na nitkovité špagety
váha tykve je 0,4 až 0,6 kg

Popis výrobce semen, SEMO:
Tykev obecná Baby Spaghetti F1 je raná středně vzrůstná špagetová tykev s baby plody. Vegetační doba do prvních plodů je jen 90 dní, tedy je přibližně o 20 dní ranější než tradiční špagetové tykve. Tykev Baby Spaghetti poskytuje vyrovnané, atraktivní, žlutooranžové plody oválného tvaru o hmotnosti 0,4 až 0,6 kg. Dužnina tykve se při plné zralosti dělí na nitkovité žlutooranžové špagety s vynikající oříškovou příchutí. Tato tykev je velmi výnosná, poskytuje 15 až 20 plodů na jedné rostlině. Baby Spaghetti vyniká excelentní skladovatelností, plně vyzrálé plody vydrží v suchu a při teplotě 20 až 22 °C až do konce května.

Množství

Špagetová tykev se řadí mezi specifické druhy které jsou zajímavé způsobem zpracování.
Po tepelné úpravě se totiž rozpadne na zeleninové špagety, které mohou nahradit ty těstovinové. Tykve jsou malé, proto je snadné je celé uvařit nebo upéci ve slupce. V tykvi vytvoří uvařená špagetová dýně zeleninové nudličky, vlákna, podobné špagetám. Využití vzniklých nudliček je prosté. Stačí k nim podávat chutnou omáčku nebo zálivku. Zpracovat se dají naslano i nasladko, receptů je více jak dost. Nezanedbatelnou výhodou je i nízká kalorická hodnota.
Špagetová dýně se může vařit v celku. Doba vaření závisí na velikosti konkrétní dýně. Na několika místech ji před vařením propíchneme, aby mohla unikat pára. Pokud je dýně nedostatečně uvařená, vlákna se od sebe neoddělují. Uvařená dýně je na omak měkká, její slupka se pod tlakem prohýbá. Dýni můžeme vařit také rozkrojenou na poloviny. Do hrnce s vroucí vodou ji vložíme řeznou plochou dolů a vaříme ji 20–25 minut, do změknutí. Vnitřek takto uvařené dýně buď vidličkou přemístíme na talíře nebo dýni servírujeme ve slupkách, řádně ochucenou. Výhodnější je vaření v páře, užitečné látky se z dýně nevyluhují do vody.

Tykev špagetovou je možné také oloupat a nakrájet na kolečka široká cca 2 cm. Z nich se vyjme jádřinec a kolečka (věnečky) se pak uvařit v hrnci s vodou až do změknutí. Nebo jen nad párou. Vlákna se brzy začnou uvolňovat a pomocí vidličky je od sebe oddělíme. Je potřeba dát pozor, aby se dýně nerozvařila.
Celou dýni můžeme péct v troubě na plechu. Nejprve se propíchá, aby mohla odcházet pára. Pečení do změknutí trvá asi hodinu při teplotě cca 180 °C. Poté dýni necháme asi deset minut chladnout, pak ji rozkrojíme a zbavíme semínek s měkkým vnitřkem. Vidličkou vyjmeme "špagety" nebo je konzumujeme přímo z rozkrojené dýně, s vhodnou omáčkou nebo jiným dochucením.
Častěji pečeme dýni předem rozkrojenou na poloviny. V tom případě z ní před pečením vydlabeme vnitřek včetně semínek a podlijeme ji vodou.

Tykve jsou teplomilné rostliny. Pochází z tropů, ale jsou dobře přizpůsobivé. Dokážou snést nejen vlhké tropické podnebí, ale i chladné, horské. Vyžadují hlinitou půdu, humózní, středně těžkou, bohatou na živiny s dostatečným množstvím dostupné půdní vláhy. A slunné stanoviště.
Tykve vyséváme v první dekádě května do předem připravených hnízd a do hloubky 3 až 5 cm. Poté co rostliny vzejdou a vytvoří 2-3 pravé listy je vyjednotíme do konečného sponu 1,3 až 1,5 x 0,8 až 1 m.
Tykve si lze předpěstovat 2 až 3 týdny před výsadbou na konečné stanoviště.
Během vegetace se záhon odpleveluje, dokud rostliny nevytvoří souvislý porost. Zaléváme občas, ale vydatně. Přitom dbáme, abychom neovlhčovali listy.
Tykve jsou většinou odolné chorobám a škůdcům, přesto se mohou objevit některé následující problémy: padlí okurkové, koncová hniloba plodů, mechanické poškození listů.

Uskladněným plodů tykví vyhovuje chlad, ale nemohou být skladována ve vlhku. Pokud jsou ve sklepě problémy s plísní a vlhkostí, určitě není vhodná pro uskladnění dýní. Stopka se od plodů neodtrhává, ale nechá se na něm zaschnout. Odstraňuje se až těsně před použitím.

SEMO
19

Vlastnosti

Balení
1,4 g