Petržel hladká

Petržel naťová, hladká

20 Kč

Petržel je dvouletka se ztluslým kořenem, pěstovaná jako jednoletá listová a kořenová zelenina. Petržel naťová se pro svou jemnou vůni a nevtíravou chuť stala nejuniverzálnějším kořením používaným prakticky do všech slaných pokrmů. Jejími nadrobno nakrájenými listy nelze potravě uškodit.

Dostupnost: od začátku dubna

Množství

Dobře se snáší i v kombinaci s ostatním kořením. Hladkolistá petržel v porovnání s kadeřavou má pikantnější chuť. Petržel je chladuvzdorná, obsahuje silice, flavonidy, furanokumariny, sliz a sacharidy. Je velkým z drojem provitaminu A a vitaminů B, C, E a minerálních látek, draslíku, hořčíku, železa, vápníku, sodíku a fosforu. List obsahuje kyselinu listovou, beta karoten, vitamín C a železo. Petržel napomáhá zvýšení průtoku krve v ledvinách, působí na rozšiřování cév, nepatrně snižuje krevní tlak, působí na trávicí trakt zvyšováním sekrece trávicích enzymů a uvolněním křečí hladkého svalstva. Petržel také uvolňuje střevní plyny, působí protikřečově, proti střevním parazitům. Je užívána při problémech s močovým ústrojím a nedostatečným vylučováním moči. Při poruchách trávení. Je také mírné afrodiziakum. Těhotné matky a lidé, kteří mají problémy s ledvinami, by neměli jíst velké množství petržele. Petržel vyžaduje dostatečně hlubokou, vlhkou, lehčí, dobře zpracovanou půdu. Velmi kvalitních kořenů se dosáhuje při pěstování na hrůbcích. Nesnáší čerstvé organické hnojení. Vysévá se co nejdříve na jaře, aby měla dostatek zimní vláhy. Osivo petržele je citlivé na plynulé zásobení vláhou zejména v

průběhu vzcházení a při zaschnutí nebo při vytvoření půdního škraloupu často velmi špatně vzchází.

46

Vlastnosti

Balení
Trs rostlin