Koriandr

Koriandr

15 Kč

Koriandr byl znám už ve starověkém světě, byl součástí kořeněných vín a léčivých přípravků, taktéž byl jednou z ingrediencí nápojů lásky. Toto koření je součástí oblíbeného kari koření a používá se hlavně v asijské, jihoamerické a mexické kuchyni.

Dostupnost: od poloviny dubna

Množství

V kuchyni se využívají všechny části koriandru, semena, která jsou velmi aromatická a mají nasládlou chuť, listy i kořeny. Semena bývají součástí kořenicích směsí, jako je především indické kari koření, ale lze je využít i samostatně. Semena jsou také součástí kořenicí směsi určené k nakládání zeleniny(okurek a především červené řepy) a hub. Koriandr se hodí do různých omáček, k rybímu nebo grilovanému masu, do pečiva a taktéž do sladkých jídel, jako jsou různé moučníky a sušenky.

Také se přidává do marmelád a společně se skořicí, badyánem, hřebíčkem, kardamomem a fenyklem do perníků. Koriandr se také přidává do čatní či do nádivek. Vhodné je přidat při vaření špetku koriandru pod tučná masa, nebude vám po něm tolik těžko. Čerstvé listy koriandru můžete použít k ozvláštnění zeleninových salátů nebo jednohubek. Budete-li chtít zaexperimentovat a uvařit pravou asijskou polévku, koriandr v ní nesmí chybět – lze do ní přidat jak semena, tak čerstvé listy. Kořen koriandru má pak podobné využití jako zázvor.

Listy koriandru jsou bohaté na vitamíny skupiny B – konkrétně B1 a B2, vitamín A a vitamín C. Budete-li si chtít dát jarní detoxikační kůru, nezapomeňte na koriandr, má totiž pozitivní vliv na trávení (působí například proti nadýmání), ničí škodlivé bakterie ve střevech a pročišťuje tak organismus. Při nechutenství se doporučuje připravit si čaj či odvar ze semen této netradiční byliny, zvyšuje totiž produkci žaludečních šťáv a podporuje tak chuť k jídlu.

25

Vlastnosti

Balení
Trs rostlin