Tymián obecný

Tymián obecný

30 Kč

Nízký rozvětvený polokeř s protistojnými čárkovitými listy. Sklízíme nať na počátku kvetení a sušíme při teplotě do 35°C. Jako koření se přidává do polévek, omáček a k přípravě uzenin a ryb. Podporuje a upravuje trávení.

Dostupnost: v prodeji

Množství

Tymián je dlouho známým a užívaným kořením, především ve středomořské kuchyni - zřejmě je jednou z prospěšných složek středomořské stravy. Hodí se na pizzu, k masům či do omáček. Protože usnadňuje trávení, přidává se i do hůře stravitelných luštěninových či tučnějších jídel. Velmi dobře chutná s těstovinami, fazolemi, v polévkách. Charakteristický je svou silně pikantní až lehce hořkou chutí, kterou připomíná kafr nebo hřebíček. Tymián je základní bylinou provensálského koření. Používá se čerstvý i sušený.

65