Kotvičník

Semínka kotvičníku máme v prodeji celoročně. 
Rostliny kotvičníku prodáváme od konce dubna do července.
Kotvičníková nať ze sklizně srpen 2022 je už v prodeji.

Libeček

Libeček

30 Kč

Libeček je významné koření, které nechybí v jihoevropské kuchyni (přísada do polévek, omáček, při přípravě hovězího a skopového masa, k okořenění pikantních zeleninových i masových salátů apod.). Používá se také v likérnictví při přípravě některých speciálních žaludečních likérů.

Dostupnost: od poloviny dubna

Množství

Libeček je jednou z našich nejstarších kulturních bylinek, která pochází z jižní Evropy, známá je však i v jihozápadní Asii. V Evropě se pěstoval zřejmě především v italské Ligurii. Již za raného středověku jej mniši přenesli přes Alpy a vysadili v klášterních zahradách.

Za starých časů se libeček nazýval též „Panakes“ nebo „Panax“. To znamená „všeléčivý“. Ve středověku se libeček doporučoval proti bolestem břicha a krku, proti nadýmání a používal se jako močopudný prostředek. Dříve se pro zhotovování léků využívaly zejména kořeny, listy se uplatňovaly jako koření v kuchyni, a to je zvykem do dnes.

Chuť a vůně libečku jsou trochu zvláštní. Jsou lidé, kteří neznají nic příjemnějšího, a jiní, kteří mají k libečku jako ke koření odpor. Aroma připomíná celer. Každopádně by se libeček měl v kuchyni používat s určitou dávkou opatrnosti.

Již část lístku nebo malý plátek kořene by mohl v jídle způsobit divy. Příliš mnoho dobrého však může pokazit celé jídlo. Libeček je ostatně obsažen i v proslulém kuchyňském koření, proto se mu říká též „ bylinka s chutí maggi“. Obzvláště dobře se libeček hodí do polévek „eintopflů“, omáček, rýže a ragú.

Jelikož se libeček používá úsporně, stačí pro obvyklou potřebu většinou dvě až tři bylinky. Pěstujete-li bylinku v květináči, zlikvidujte je na podzim, protože jsou již z velké části spotřebované. Listy, které ještě zbývají, usušte. Tak se však část jeho vůně ztrácí. Kořeny, které se rovněž používají jako koření, vydrží dlouho čerstvé v lednici.

26