CELOROČNÍ, hlávkový Výsev: únor a březen skleník, truhlík duben až červenec na záhon hmotnost hlávky 350 - 400 g
popis výrobce semen, Rosteto: Raná odrůda tvořící velké (350 - 400 g), světle zelené hlávky. Má tužší listy a je vhodný pro celoroční polní pěstování. Vyniká vysokou odolností proti přehřívání hlávky, což ho předurčuje pro pěstování v horkém letním období. Salát vyžaduje dobrou, dostatečně vzdušnou půdu v II. trati. Je náročný na zásobení živinami v okamžitě přijatelné formě.
Hlávkový salát celoroční má dvě období výsevů. Celoroční salát se vysévá se od října až do února následujícího roku. I v nevytápěných sklenících, rychlírnách provádíme výsevy přímo do půdy. Nebo se předpěstují sazenice a semínka se vysévají do truhlíku, aby se jim v domácích podmínkách, ve vyšších teplotách vytvořily daleko lepší podmínky pro klíčení. Salát klíčí i roste i při velmi nízkých teplotách, už od +3°C. Celoroční salát se vysévá i v letním období, v dubnu, v květnu, v červnu a v červenci přímo na záhon.
Semínka se v zimním období vysévají do malých truhlíků či mělkých misek, na tácky a podobně. Oblíbené jsou plastové miniaturní skleníčky, což jsou vlastně misky s poklopem, který pomáhá udržet žádoucí mikroklima. Jsou takové velikostí, aby se mohly pohodlně umístit na okenní parapet. Na výsev je nejlepší použít zahradnický substrát. Povrch zeminy se před výsevem utuží. Před výsevem je možné semínka na několik hodin namočit do vlažné vody. Pak se osuší aby se nelepila. U semen salátu urychlování klíčení namáčením nemá až takový význam, protože chceme-li aby klíčila dříve, tak je dříve vysejeme. Semena se rovnoměrně rozhodí po celé ploše a jemně zasypou. Někteří praktikují výsev do řádků od sebe vzdálených 5 cm. Doporučená hloubka výsevu je od 0,5 do 1 cm. My semena salátu nezasypáváme, jen je tak trochu na povrchu prsty zašolícháme, aby k nim mělo přístup světlo.
Semena salátu klíčí podle teploty. Maximální klíčivosti dosahuji při teplotě 22 až 25°C. To klíčí z 99 % už během pouhých dvou dnů. Při teplotě nad tuto hranici jejich klíčivost prudce klesá. 25 °C je teplota pouze pro klíčení, nikoliv pro růst. Pro růst je potřeba podstatně nižší teplota, nejlépe 15°C. Neměla by klesnout pod 8°C. To je ideál. Semena salátu vyklíčí a semenáček a rostlina pak roste i při teplotě nad +3°C. Jen na to potřebují podstatně více času.
Při teplotě nad 5 °C vyklíčí semena salátů za dva týdny. Při teplotě 10 °C vyklíčí semena salátu za týden. Při teplotě 25 °C vyklíčí semena salátu za dva dny. Při teplotách nad 25 °C se výrazně snižuje klíčivost semen salátu.
Výsevy se zalévají co nejopatrněji, nejlépe rozprašovačem, mlžením. Důležitá je i vysoká vlhkost v době klíčení. Pokud nevyséváme do pěstebního mikroskleníčku s průhledným poklopem, je vhodné výsev přikrýt sklem, průhlednou fólii nebo mikroténový sáček. Důležitá je propustnost světla, která je klíčová při vzcházení semínek.
Jakmile se objeví první semenáčky, kryt se odstraní a podstatně se sníží teplota. Ideální je 15°C. Vyšší teploty a zimní nedostatek světla vedou k vytahování sazenic. Pokud se výsev nezakryje, pak je nutná zvýšená pozornost, protože povrch substrátu osychá a proto se povrch musí častěji zalévat.
Když semínka vzejdou a rostlinám narostou dva pravé listy, je vhodná doba sazenice pikýrovat. To znamená křehké, klíčící semenáčky opatrně přesadit, přepíchat do rašelinového kontejneru, sadbovačů nebo kelímků, ve kterých vytvoří pevný kořenový bal. V nich sazeničky dopěstujeme. Rostliny s kořenovým balem při přesazení na konečné stanoviště nepřerušují růst. Sazenice celoročního salátu jsou křehké, proto se s nimi zachází velmi opatrně. Při výsadbě nesmí přijít srdíčko pod úroveň okolní půdy. Hluboko vysazené sazenice mohou zhynout, nebo špatně tvoří hlávku. Ale to platí u přepichovaných sazenic, které se používají už jen minimálně. Hlavně se používá balíčkovaná sadba, u kterých mají sazenice pevný kořenový bal, hlubším vysazování netrpí.