K RYCHLENÍ, hlávkový výsev semen leden a únor skleník, truhlík na záhon se nevysévá hmotnost hlávky 150 - 200g vegetační doba je 90 - 95 dní od výsevu
popis výrobce semen, SEMO: Oblíbený hlávkový salát určený do tvrdších pěstebních podmínek nevytápěných foliových krytů. Má menší hlávky se světle zelenými, mírně bublinatými listy o hmotnosti 150 až 200 g. Vyniká odolností proti spále okrajů listů a plísni salátové.
Hlávkový salát k rychlení je určený k tomu, aby se začal pěstovat, tedy vysévat, velmi brzy. Je-li vhodné zázemí pro další chráněné pěstování, máme-li rychlírnu, může se vysévat již od druhé poloviny ledna. Nutně nemusí být skleník vytápěný. Dobře poslouží i studený skleník, fóliovník či pařeniště. Salát roste i při velmi nízkých teplotách.
Výsev semen salátů k rychlení začíná 6 až 12 týdnů před předpokládaným termínem výsadby. Semínka se vysévají do malých truhlíků či mělkých misek, na tácky a podobně. Oblíbené jsou plastové miniaturní skleníčky, což jsou vlastně misky s poklopem, který pomáhá udržet potřebné mikroklima. Jsou velikostí, aby se mohly umístit na okenní parapet. Na výsev je nejlepší použít zahradnický substrát. Povrch zeminy se před výsevem utuží. Před výsevem je možné semínka na několik hodin namočit do vlažné vody. Před výsevem se osuší aby se nelepila. U semen salátu urychlování klíčení namáčením nemá až takový význam, protože chceme-li, aby klíčila dříve, tak je dříve vysejeme, nebo je dáme na vyšší teplotu.
Semena se rovnoměrně rozhodí po celé ploše a jemně zasypou. Někteří praktikují výsev do řádků od sebe vzdálených 5 cm. Doporučená hloubka výsevu je od 0,5 do 1 cm. My semena salátu nezasypáváme, jen je tak trochu na povrchu prsty zašolícháme. Semena salátu klíčí podle teploty. Maximální klíčivosti dosahuji při teplotě 22 až 25°C. To klíčí z 99 % a už během pouhých dvou dnů. Při teplotě nad tuto hranici jejich klíčivost prudce klesá. 25 °C je teplota pouze pro klíčení, nikoliv pro růst. Pro růst je potřeba podstatně nižší teplota. Nejlépe 15°C, neměla by klesnout pod 8°C. Semena salátu vyklíčí a semenáček a rostlina pak roste i při teplotě nad +3°C. Jen na to potřebují podstatně více času. Při teplotě nad 5 °C vyklíčí semena salátů za dva týdny. Při teplotě 10 °C vyklíčí semena salátu za týden. Při teplotě 25 °C vyklíčí semena salátu za dva dny. Při teplotách nad 25 °C se výrazně snižuje klíčivost salátu.
Výsevy se zalévají co nejopatrněji, nejlépe rozprašovačem, mlžením. Důležitá je vysoká vlhkost v době klíčení. Pokud nevyséváme do pěstebního mikroskleníčku s průhledným poklopem, je vhodné výsev přikrýt sklem, průhlednou fólii nebo mikroténovým sáčkem. Důležitá je propustnost světla, která je klíčová při vzcházení semínek. Jakmile se objeví první semenáčky, kryt se odstraní a podstatně se sníží teplota. Ideální je 15°C. Vyšší teploty a zimní nedostatek světla vedou k vytahování sazenic. Pokud se výsev nezakryje, pak je nutná zvýšená pozornost, protože povrch substrátu osychá a proto se povrch musí častěji zalévat.
Až semínka vzejdou a semenáčkům narostou dva pravé listy, je nejvyšší čas sazenice pikýrovat. To znamená křehké, klíčící semenáčky velmi opatrně přesadit, přepíchat do rašelinového kontejneru, sadbovačů nebo kelímků, ve kterých vytvoří pevný kořenový bal. V nich sazeničky dopěstujeme. Sazeničky s pevným kořenovým balem při přesazení na konečné stanoviště nepřerušují růst.
Sazenice salátu k rychlení jsou křehké. Proto s nimi zachází velmi opatrně. Při výsadbě nesmí přijít srdíčko pod úroveň okolní půdy, nesmí být rostlina utopená, protože hluboko vysazené sazenice špatně tvoří hlávky. To platí u přepichovaných sazenic. Ale balíčkované sadbě, tedy sazenicím s pevným kořenovým balem hlubším vysazování tolik nehrozí.