Plantago lanceolata užívá se jako prostředek usnadňující odkašlávání při chronických zánětech průdušek, astmatu a dalších chorobách dýchacích cest, někdy i při trávicích poruchách. Přispívá k zachování normální funkce dýchacího systému, podporuje funkci střevního traktu a mikrobiální rovnováhy, příznivě působí na stav kloubů, posiluje imunitní systém, napomáhá dobrému trávení a podporuje funkci jater, působí jako antioxidant Působí proti kašli, na opary, při kožních infekcích
Jitrocel kopinatý, Plantago lanceolata, - vytrvalá, u nás přezimuje vytváří přízemní růžici dlouze kopinatých listů. Z listové růžice vyrůstá několik přímých rýhovaných stvolů, které jsou až 50 cm vysoké a nesou krátce válcovitý klas s drobnými pravidelnými květy. Jitrocel kopinatý lze nalézt na travnatých místech, na loukách a pastvinách, podél cest. Nejvíce mu vyhovují půdy lehké, hlinitopísčité nebo hlinité s dobrou zásobou živin, především dusíku. Od května až do konce srpna se sbírají listy. Je poměrně náročný na správné usušení. Pomačkané, za vlhka sbírané nebo zapařené listy rychle černají a jako léčivo jsou spíše škodlivé. Správně usušený list je lámavý, olivově až hnědavě zelený, téměř bez zápachu. Má mírně hořkou až svíravou chuť. Obsahuje hlavně slizové látky, které uvolňují hleny a upravují stolici. Užívá se při ženských obtížích a silné menstruaci. Čerstvá šťáva z listů se používá na hmyzí bodnutí, mírní nepříjemné pálení a výrazně zmenšuje otok. Používá se zejména proti kašli, na rány a později i v řadě dalších případů.
V lidovém léčitelství je jitrocel užíván jako prostředek usnadňující odkašlávání při chronických zánětech průdušek, astmatu a dalších chorobách dýchacích cest, někdy i při trávicích poruchách. Přispívá k zachování normální funkce dýchacího systému, podporuje funkci střevního traktu a mikrobiální rovnováhy, příznivě působí na stav kloubů, posiluje imunitní systém, napomáhá dobrému trávení a podporuje funkci jater, působí jako antioxidant Působí proti kašli, na opary, při kožních infekcích. Čaj – nálev - 2 kávové lžičky jitrocele na 1/4 l vroucí vody, spaříme, necháme 10–15 minut louhovat, popíjíme 3–4 šálky denně po doušcích, sladit možno medem. K výplachům, kloktání a obkladům si připravíme studený výluh: 2 kávové lžičky usušené natě na šálek vody a nechá se 1 - 2 hodiny odstát. Nálev: jedna polévková lžíce usušených listů na sklenici vařící vody, v níž se nechá 5 min. vyluhovat. Nálev se pije teplý a lze v něm kombinovat i další rostliny. Pro své pozitivní účinky se jitrocel využívá k výrobě čajových směsí, které mají působit protizánětlivě a na podporu trávení. Z jitrocele se vaří odvary při problémech s dýchacími cestami, protože má schopnost odhlenit dutiny.
Semena jitrocele lze vysévat od jara až do podzimu venku nebo do truhlíku pro předpěstování. Semena se rozprostřou po povrchu půdy do řádků ve vzdálenosti 20–30 cm, a přikryjí substrátem o tloušťce asi 0,5 cm. Obvykle vyklíčí do 2-3 týdnů.