Kotvičník

Semínka kotvičníku máme v prodeji celoročně. 
Rostliny kotvičníku prodáváme od konce dubna do července.
Kotvičníková nať ze sklizně srpen 2023 je už v prodeji.

Kokoška pastouší tobolka

Kokoška pastouší tobolka

25 Kč

Capsella bursa-pastoris
Speciálně působí na hladké svalstvo děložní a to tak, že zvyšuje stahy hladkých svalů, takže hlavní použití nachází při léčbě gynekologických obtíží.

Množství

Zastavuje vnější i vnitřní krvácení, mírně snižuje krevní tlak, zvyšuje tonus dělohy a dalších orgánů malé pánve, ovlivňuje činnost jater a sleziny, užívá se při potížích s močením a při ledvinovém písku, reguluje menstruaci, tlumí bílý výtok a zejména se uplatňuje při léčbě gynekologických krvácení. 
Zevně se užívá na pohmožděniny, na záněty šlach a to především formou obkladů. Při krvácivých hemoroidech lze drogy použít ve formě klyzmatu. Čerstvé šťávy lze použít do bolavého ucha při nachlazení. V prevenci se kokošky užívá při opakovaném vyhřeznutí konečníku a při gynekologickém či hemoroidálním krvácení (sedací koupele v kombinaci s pitnou kůrou).

Jednoletá nebo dvouletá, až 40 cm vysoká bylina. Lodyha přímá, někdy poléhavá, trsnatá. Listy v přízemní růžici v obrysu podlouhlé, řapíkaté, často kracovité nebo peřenoklané nebo alespoň na okrajích zubaté či laločnaté, výjimečně celokrajné. Lodyžní listy kopinaté až čárkovité, obvykle objímavé, všechny listy chlupaté. Květy v řídkém hroznu s koncovým vrcholíkem, bílé. Plodenství prodloužená, šešulky trojúhelníkovité až podlouhle klínovité, nahoře největší. Kvete v III až X.

Stanoviště:
Okraje cest, pole, zahrady, přístavy, skládky, železniční nádraží, náspy, navážky, rumiště, okraje chodníků, dlažby, hřiště, dvory, návsi. Roste na půdách kypřených i ulehlých, sešlapávaných a jinak zraňovaných, minerálních i mírně humózních, písčitých, jílovitých i štěrkovitých.

62

Vlastnosti

Balení
20 semen